登記成會員
搜索
查看: 7094|回復: 17

[推介/評論] 馬礦內的遺物

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

40FB8ACC-1C60-4952-AFCA-4C3B37CE5003.jpeg 3CDA9E58-F3CE-42F1-ACD2-313F8720A72B.jpeg C574B460-201A-48E4-89B3-03E09673C128.jpeg 62718AC4-5FB5-44F0-B78F-B932A1A6A6F9.jpeg 0A02FF16-0A6F-4D17-8006-DAB1408BF25C.jpeg 4731D22B-E603-49E9-9295-67233A0B38A0.jpeg 以下物品照片由馬礦達人提供,我尊稱他為洞主,我睇怕馬礦沒有一個角落他未去過,現時沒有任何人比他更熟悉馬礦內的環境。 B7D3D2B0-DAB2-43C3-9E37-33621898BD06.jpeg 4BB1F9AA-B055-47E2-9CE4-335C60181A57.jpeg 2C0D7595-ABC3-44BF-A41B-9630B195A59C.jpeg 6D940933-2A51-44B3-B292-0C0CB083D647.jpeg
所有角落都去過? 咁有無幾個大層直井通邊個stope既資料?
小弟都未玩D井....
LamLeungWan@FB 發表於 21-12-2018 12:24 PM
呢個達人都攞左好多好野返屋企窩....

據我所知他有些馬礦遺物送了去沙田博物館有一些物品自己收藏。
「我睇怕馬礦沒有一個角落他未去過」咁即是佢去過你「發現」的280?但,從時序上推算,情人節前有地方佢應該未去過!?
呢個達人都攞左好多好野返屋企窩....
egg_studio 發表於 21-12-2018 12:12 PM
「我睇怕馬礦沒有一個角落他未去過」咁即是佢去過你「發現」的280?但,從時序上推算,情人節前有地方佢應 ...

我係講緊佢去過110-240礦洞的每一個角落,280礦洞我發現之後帶佢去過。
lee8899 發表於 21-12-2018 01:05 PM
我係講緊佢去過110-240礦洞的每一個角落,280礦洞我發現之後帶佢去過。

所以我咪話時序上有少少不合理:情人節前佢應該有啲地方未去過的。
egg_studio 發表於 21-12-2018 01:10 PM
所以我咪話時序上有少少不合理:情人節前佢應該有啲地方未去過的。

說不定達人响我地發現的第二條路上而不留痕跡呢, 學你話齋,凡事有可能的~~
egg_studio 發表於 21-12-2018 01:10 PM

都是你觀察入微。
真係多得達人唔少, 令往後入洞嘅師兄唔使咁辛苦四圍揾野睇, 去博物館一次過睇曬,或者交個朋友上門拜訪。
呢位達人睇落唔夠朋友,若能以「不留痕跡」就去到情人節地方,卻唔帶李兄去,只讓李兄「觀察入微」。李兄,請睇pm啦
LamLeungWan@FB 發表於 21-12-2018 01:13 PM
說不定達人响我地發現的第二條路上而不留痕跡呢, 學你話齋,凡事有可能的~~ ...

達人曾經講過就110及240洞口封死他還是有辦法入到去。
ShingWong@G 發表於 21-12-2018 02:34 PM
真係多得達人唔少, 令往後入洞嘅師兄唔使咁辛苦四圍揾野睇, 去博物館一次過睇曬,或者交個朋友上門拜訪。 ...

前者達先入咗礦洞當然可以為所欲為,人哋嘅事我管不了。
LamLeungWan@FB 發表於 21-12-2018 02:39 PM
所有角落都去過? 咁有無幾個大層直井通邊個stope既資料?
小弟都未玩D井....
...

達人他曾經游落過去馬礦內某些直井,至於可以去邊一層我就不知道,我從來沒有懷疑過他的實力,叫得達人當然有一定的實力及能耐。
lee8899 發表於 21-12-2018 01:06 PM
據我所知他有些馬礦遺物送了去沙田博物館有一些物品自己收藏。

「......有一些物品自己收藏.......」好似不太好啊~
leonkin 發表於 21-12-2018 05:06 PM
「......有一些物品自己收藏.......」好似不太好啊~

人哋嘅行為我阻止不到,我做了自己個份已經把我拾到的馬礦遺物交於博物館。
ShingWong@G 發表於 21-12-2018 02:34 PM
真係多得達人唔少, 令往後入洞嘅師兄唔使咁辛苦四圍揾野睇, 去博物館一次過睇曬,或者交個朋友上門拜訪。 ...

達人真係用心良苦

達人雖然有點私心,好在也將馬礦內部分遺物交於博物館收藏展出。