登記成會員
搜索
查看: 7956|回復: 23

[推介/評論] 馬礦附近發現兩塊石碑

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

04F0B5E1-4907-469B-AF51-6243F7B76F82.jpeg 13B0A595-25B2-4DB4-88AB-0D94A464081E.jpeg 我及山友李兄在馬礦附近各發現一塊石碑,但我們都不知道有甚麼用途,希望這裏有高人能夠解答疑問,謝謝各位不論賜教小弟感激銘內。
梗係熟口面la,一早出左報告la

尼個故事令我非常感既, 想起之前有行山人士行西貢, 報稱有大發現, 發現好x大既水塘, 響舊地圖搵吾到, 諗住尼鋪發達la, 可以一舉成名, 最後原來系萬宜水庫!!!

我吾夠分, 睇吾到MOS 280洞系乜料, 吾通系大笪地一早出曬報告果d乜乜240,280入口?不如去發現船灣淡水湖la

呢個 po 仲要無權限限制,任何人都睇得
(仍未删圖/做任何遮蔽)
神秘人 發表於 20-12-2018 09:56 PM

尼個故事令我非常感既, 想起之前有行山人士行西貢, 報稱有大發現, 發現好x ...

神秘人師兄你吾夠分睇吾到馬礦280礦洞的料以我無關,我重新講多一次馬礦280礦洞是我摷出來的,並沒有盜取任人資料,你想發我圍未夠班有料㗎咪俾大家睇吓啦,不用說三道四,我加入這個網站不是來搞事及同你爭吵,大家同是對馬礦有興趣及研究之士,大家應該屏除成見開心分享有關馬礦的事物。
第一張相好熟口面,第二張相位置係邊度影?
ShingWong@G 發表於 20-12-2018 09:47 PM
第一張相好熟口面,第二張相位置係邊度影?

第一張照片是向一位山友李兄借來分享的,第二張相在馬礦範圍影㗎,成哥有何高見?
神秘人 發表於 20-12-2018 09:56 PM

尼個故事令我非常感既, 想起之前有行山人士行西貢, 報稱有大發現, 發現好x ...

我是新會員並不知道你們出了報告,如果有得罪之處還請大家見諒,第一張照片是由一位行山人士李師兄處借來問事的,第二張照片是本人實地拍攝。
呢張相片系呢度一位會員在fb"香港舊照片討論區"post的一張相片,相片系佢親手影的. 建議如在此討論區出一些非自己擁有資料時最後列明出處或簡單註明"網上資料"
比較好

LamLeungWan@FB 發表於 20-12-2018 10:29 PM
呢張相片系呢度一位會員在fb"香港舊照片討論區"post的一張相片,相片系佢親手影的. 建議如在此討論區出一些 ...

師兄我都是從山友處借來的照片問事,我其實並不知道出處如有不妥之處吾好意思見諒,你講我才知道是你們的會員所拍攝的照片,其實我也是蒙在鼓裡,下次我會弄清楚照片的來源才出帖問事。
其實舊界石響路邊,係人行過都影得,借相就註明來源,咁大家相安無事~~~
egg_studio 發表於 20-12-2018 10:41 PM
其實舊界石響路邊,係人行過都影得,借相就註明來源,咁大家相安無事~~~

明白謝謝師兄告訴
lee8899 發表於 20-12-2018 10:15 PM
第一張照片是向一位山友李兄借來分享的,第二張相在馬礦範圍影㗎,成哥有何高見?
...

因為我都想去睇吓第二張相支石標。
ShingWong@G 發表於 21-12-2018 09:04 AM
因為我都想去睇吓第二張相支石標。

這塊石碑在樹林內不易被人發現,我摷280洞口時無意中發現到,你想去大家夾下時間啦。
小弟多口,如有冒犯,請多多包涵。
希望大家上載圖片到任何地方時,請先把別人的名字和電話覆蓋。
野孩子 發表於 21-12-2018 09:53 AM
小弟多口,如有冒犯,請多多包涵。
希望大家上載圖片到任何地方時,請先把別人的名字和電話覆蓋。 ...

吾好意思是我疏忽所致,我現刪除照片。
唔駛啦,你註明番出處就應該ok,我地好和諧㗎
egg_studio 發表於 21-12-2018 10:38 AM
唔駛啦,你註明番出處就應該ok,我地好和諧㗎

明白
lee8899 發表於 21-12-2018 07:57 AM
明白謝謝師兄告訴

師兄,我認為張圖D個人資料遮遮距好D窩....
LamLeungWan@FB 發表於 21-12-2018 12:21 PM
師兄,我認為張圖D個人資料遮遮距好D窩....

明白我電腦水皮吾識搞
唔識遮/打格就直接 del 左佢啦,雖然應該已經比人 cap 晒圖
5542 發表於 21-12-2018 01:18 PM
唔識遮/打格就直接 del 左佢啦,雖然應該已經比人 cap 晒圖

知道