登記成會員
搜索
查看: 16838|回復: 26

[討論研究] 馬礦山新發現礦洞24-11-2018

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

這幾年間本人曾經很多次探訪馬安山礦洞及其外圍山脊探索礦洞,
近日24-11-2018聯同15人分兩批人探索在礦場外脊發現了一個大礦洞,
這個洞口很大約有幾百米深,可惜洞盡頭冧石封了去路,我們無耐原路折返,
個洞尾冧石處有空間容一小孩身形通過,有涼風吹入洞內通風良好。

評分

參與人數 6積分 +190 收起 理由
ShingWong@G + 20 有圖有文有真相
egg_studio + 80 有圖有文有真相
mcw + 40 原創內容, 支持提供馬礦資料!!.
JohnLam + 20 有圖有文有真相
kaiboy123 + 10 正呀! 又多一位馬礦友陪我地癲.

查看全部評分

JohnLam 發表於 27-11-2018 06:06 PM
期待師兄更多有圖有真相

你想睇更多相片問題不大,遲下上傳,關於這個洞影了很多相,現在太多相片整理好先。
JohnLam 發表於 26-11-2018 10:51 PM
希望繼續有新發現

我這幾年來不停尋找馬礦內外秘洞,你可以放心一定會有新發現。
JohnLam 發表於 26-11-2018 01:30 PM
昔日 露天開採遺址?

我睇等高線約280米高,有機會係露天礦場遺址。
我大約響15-20年前見過有呢個礦洞嘅相,當時據影相果個講,洞約深二百米(佢目測的,唔肯定),通出山另一邊,而洞外(你張相果個位),當時係一個大約百幾呎嘅平地,依家變成點?
多謝分享,呢個係咪當時的「探洞」? 即係試鑽探的洞,後來可能沒有太大經濟效益而放棄
派個小孩捐過去搵另一個出口
egg_studio 發表於 26-11-2018 10:27 AM
我大約響15-20年前見過有呢個礦洞嘅相,當時據影相果個講,洞約深二百米(佢目測的,唔肯定),通出山另一 ...

變化很大平地冇咗,變了狹小的暗斜草坪,洞內有大量泥沙湧入升高了地面,洞中尾段要四腳爬爬入去。
egg_studio 發表於 26-11-2018 10:27 AM
我大約響15-20年前見過有呢個礦洞嘅相,當時據影相果個講,洞約深二百米(佢目測的,唔肯定),通出山另一 ...

egg_studio: 入去做測量可以估計到大約出口位置.
lee8899 :里面坑道彎彎曲曲還是比較直既呢?

leonkin 發表於 26-11-2018 10:49 AM
多謝分享,呢個係咪當時的「探洞」? 即係試鑽探的洞,後來可能沒有太大經濟效益而放棄 ...

個洞都很大很深,係咪探洞就不得而知,內有電線駁上燈膽照明,照計不似試洞。
lee8899 發表於 26-11-2018 12:10 PM
變化很大平地冇咗,變了狹小的暗斜草坪,洞內有大量泥沙湧入升高了地面,洞中尾段要四腳爬爬入去。 ...

搵個小孩爬入去好提議,就這麼辦吧。
LamLeungWan@FB 發表於 26-11-2018 12:10 PM
egg_studio: 入去做測量可以估計到大約出口位置.
lee8899 :里面坑道彎彎曲曲還是比較直既呢?

我沒有架生做測量,洞內坑道彎彎曲的,約有幾百米深。
昔日 露天開採遺址?
lee8899 發表於 26-11-2018 12:12 PM
個洞都很大很深,係咪探洞就不得而知,內有電線駁上燈膽照明,照計不似試洞。 ...

咁真係值得探究
leonkin 發表於 26-11-2018 03:12 PM
咁真係值得探究

個礦洞內裏都吾錯值得一探
lee8899 發表於 26-11-2018 09:23 PM
我睇等高線約280米高,有機會係露天礦場遺址。

希望繼續有新發現
看圖片好像沒有太多破壞,墻身以外地光滑

有涼風吹入洞內通風良好
>> 聼起來應該還有另一個對流的洞口

洞內坑道彎彎曲的
>> 有分支嗎? 一直都是水平的路?
lee8899 發表於 27-11-2018 05:54 PM
我這幾年來不停尋找馬礦內外秘洞,你可以放心一定會有新發現。

期待師兄更多有圖有真相
JohnLam 發表於 26-11-2018 10:51 PM
希望繼續有新發現

馬礦內外及一帶山頭我還有東西要摷,在這裏先賣個關子,搵到再同大家分享。
mcw 發表於 27-11-2018 12:40 AM
看圖片好像沒有太多破壞,墻身以外地光滑

有涼風吹入洞內通風良好

個礦洞十分完整沒有遭到人為破壞,洞內肯定有另一個出口,衹是被塌石封了大半坑道,現在可以容納一個小孩子身位通過。