登記成會員
搜索
查看: 8393|回復: 15

[賽後報告] 馬鞍山村天主堂及小禮堂(颱風「山竹」過後)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

收到相關部門消息,颱風「山竹」過後,馬鞍山村天主堂遭受嚴重破壞;由於係二級古蹟,相關部門入去睇睇,有幸跟隨入內考察。

既然係攞正牌,因此設最低的閱讀權限,不過,教堂長期有保安駐守,亦有村民線眼,大家不要亂闖。講起保安,早前從消息人士得知,教堂原來有景轟,連去過幾廿百萬次嘅本版會員們都唔發覺,因此趁攞正牌,直情問實 Q,但部分內容不能出街,稍後以 240 權限透露,能夠公開時先分享予大家。(希望有機會啦)

人地就去做災後評估,我睇完教堂,就走去冇人理嘅、亦好似唔係被評級為古蹟嘅小禮堂參觀。(因為小禮堂及課室位於鐵絲網之外)

睇完本 post 記得睇埋《小巫見大巫之馬礦記

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 10 才可瀏覽,您當前積分為 0

評分

參與人數 4積分 +172 收起 理由
mcw + 80 有圖有文有真相
kaiboy123 + 40 影片詳細,令我有如身歷其境
ShingWong@G + 32 有圖有文有真相
JohnLam + 20 有圖有文有真相

查看全部評分

無陰公呀
幾時先肯整...
咁落去唔玩得好耐
JohnLam 發表於 21-9-2018 10:55 PM
無陰公呀
幾時先肯整...
咁落去唔玩得好耐

你響《小巫見大巫之馬礦記》手執手機影入去天主堂果張相係幾時影?今日去時,同你張相完全兩回事。
egg_studio 發表於 21-9-2018 10:59 PM
你響《小巫見大巫之馬礦記》手執手機影入去天主堂果張相係幾時影?今日去時,同你張相完全兩回事。 ...

中一既事
12年前既事

座鋼琴都幾實淨
不過睇埋片就發覺真係比10幾年前既情況差咗好多...同行既政府人員有無講啲咩?
可以攞正牌真好!
JohnLam 發表於 22-9-2018 09:56 AM
座鋼琴都幾實淨
不過睇埋片就發覺真係比10幾年前既情況差咗好多...同行既政府人員有無講啲咩?
...

你想佢講啲乜嘢?
ShingWong@G 發表於 22-9-2018 01:38 PM
可以攞正牌真好!

果度有實 Q,冇得偷入

睇完就算?
唔係諗住有所動作?

睇完就算?
唔係諗住有所動作?
剩係保一間教堂 究竟有咩景轟  同個教會背景有關?
JohnLam 發表於 22-9-2018 09:33 PM
睇完就算?
唔係諗住有所動作?

呢層唔知,我只係拉衫尾
egg_studio 發表於 23-9-2018 07:02 AM
呢層唔知,我只係拉衫尾

唯有寄望政府會做嘢,最基本都維修都好
syaoran 發表於 22-9-2018 09:46 PM
剩係保一間教堂 究竟有咩景轟  同個教會背景有關?

一間係天主教,一間係信義會,信義會果間係教會自己活化返佢。

總算有最新消息

政府無保育 馬鞍山天主堂山竹後變頹垣敗瓦

//...古物古蹟辦事處曾對維修方案給予意見,並已申領資金,待建築署擬訂好計劃書後便能啟動維修工程,惟未知確實動工時間。容溟舟又稱,地政署有意將天主堂活化...沙田地政處亦已聯絡建築署,並諮詢發展局、古物古蹟辦事處與及勞工處 ,對天主堂進行石棉消減工程及修復破損屋頂。事實上天主堂依舊殘破,未見有被維修過的跡象,至於維修的進度和日後的保育及發展方向亦未有於文件中提及...發展局回覆《香港01》時表示,沙田馬鞍山村路天主堂建築群為二級歷史建築,位於政府土地,並由沙田地政處管理,而古物古蹟辦事處於2018年9月19日得悉天主堂屋頂被強颱風「山竹」破壞,隨即於2018年9月20日派員到場了解情況,並向沙田地政處提供意見,沙田地政處則正與相關部門跟進主座堂屋頂維修事宜。古蹟辦會繼續從文物保育角度向沙田地政處提供技術意見。局方又指,就使用這幢歷史建築物,非政府機構和地區團體可以向沙田地政處申請以短期租約形式租用天主堂作綠化或社區用途...//

希望可以快手d...