登記成會員
搜索
查看: 6058|回復: 6

[討論研究] 位於深圳但屬於香港的建築物?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

最近無聊發現官方地圖顯示有2座建築物位於深方,於是再對下其他政府地圖以及iB1000數碼地圖。結果又係有顯示呢2座建築物以及佢既資料。趁得閒就北上一次揾下呢舊野係咩料。
WhatsApp Image 2018-09-09 at 20.57.19.jpeg
其實唔同既政府地圖或不同年份既官方地圖以及記錄建築物資料既iB1000 數碼地圖都有以上建築物資料,所以就應該唔係地圖出錯。以下就展示左不同既政府地圖都有顯示呢2座建築物既情況。
2018/06版本官方地圖
2013年版本官方地圖
2012年版本官方地圖
HK80 Basemap
LandSd 地理資訊地圖
My Map HK
而iB1000數碼地圖亦有顯示建築物所處高度以及天台既高度。

最近有空現場考察,結果顯示位置(深圳盤山公路旁)的確有2座建築物
行近就見到瞭望塔已經荒廢

瞭望塔旁就有一個唔知通去邊既舊閘位
而另一座建築物就係附近街燈既變電站,該火牛於2001年11月製造
由大陸網站街景所見,路邊既鐵絲網都係近年先興建。

個人諗法係呢座塔會唔會係舊時不知名耕作口既遺跡?
WhatsApp Image 2018-09-09 at 22.18.49.jpeg WhatsApp Image 2018-09-09 at 22.23.17 (1).jpeg
WhatsApp Image 2018-09-09 at 22.23.17.jpeg
唔另開Post講,呢2座建築物附近有一個軍營。軍營本身無咩特別,但係佢原來坐落係前屬於香港既土地。
軍營所在位置
WhatsApp Image 2018-09-09 at 22.20.13.jpeg
翻查過往既地圖,去到80年代仍然有政府地圖紀錄呢一片土地。
1969出版既L884地圖清楚顯示呢一片土地係屬於香港 WhatsApp Image 2018-09-09 at 22.20.13 (1).jpeg
而1983年地政署出版既香港街道與地區顯示呢一片土地仍然係香港屬地。

iC1000 亦有顯示政府曾經收回新桂田既土地以實施邊界既管理線。
揾到一份立法會既文件,呢件事係係2003-2004年間發生

根據當年簽署既展拓香港界址專條,定明深圳河以南為香港既土地。但係新桂田呢塊地位於深圳河以北,咁咪同原本訂立既條約有抵觸?

即是,因為唔知點解,60年代起鐵絲網時,起咗響河以北約100米地方?

睇番條約,冇寫到「深圳河以南」之類字眼,及根據呢張地圖,係拉直一條線。(以下2圖只係求其上網搵到,未證實真偽)

Map_of_The_Convention_for_the_Extension_of_Hong_Kong_Territory_in_1898_-_1.jpg
1200px-The_Convention_for_the_Extension_of_Hong_Kong_Territory_(Ch'ing_version).png
關唔關多年前深圳河治理工程之後重新劃界呀? 果時有D中>香、有D地方又香>中
egg_studio 發表於 10-9-2018 09:20 AM
即是,因為唔知點解,60年代起鐵絲網時,起咗響河以北約100米地方?

睇番條約,冇寫到「深圳河以南」之類 ...

因為立約果陣,都仲未傾到條新界的界線係邊,係幾個月之後先至傾手掂數。
leonkin 發表於 11-9-2018 01:40 PM
關唔關多年前深圳河治理工程之後重新劃界呀? 果時有D中>香、有D地方又香>中 ...

深圳河治理工程一到四期都無搞到蓮麻坑個邊。而河道拉直工程導致深港兩方“大面積”互換土地既情況只有係現時羅湖站以西(大沙落)與深圳站西面以及落馬洲河套區發生。 11.jpg

AnsonNgNg@FB 發表於 11-9-2018 06:49 PM
深圳河治理工程一到四期都無搞到蓮麻坑個邊。而河道拉直工程導致深港兩方“大面積”互換土地既情況只有係 ...

明白哂