登記成會員
搜索
查看: 9880|回復: 22

[討論研究] 神秘的山中建築物

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

某日行完山之後發現有一座幾近路邊的建築物,樓高3層,睇落應該係廢咗,不過當想行近過去圍欄果邊睇清楚果陣,就比坐係入面的南亞保安趕走
返去用 google map 再去睇下,發現 2009 年的街景已經有呢座野,而且睇落都係無人用咁

再用政府地圖睇,原來間野只係佔好少部分,塊地仲有超大空間仲未發展

到底呢座建築物係咩嚟,而咩原因又隔咗咁多年都仲係無人用?
JohnLam 發表於 15-8-2018 07:55 AM
塊地係某發展商,曾經話想係嗰度重建返一個集體回憶遊樂園
但03年話改起高爾夫球場及會所,13年就話起服務 ...

會唔會係位於九龍邊緣的果座樂園?
事物若冇失去就冇得懷舊,所以生果樂園「復辦」蝕本收場,大概估到係 90、00 後、外地內地遊客根本唔知生果樂園係乜,佢地嘅父母當然會去「懷舊」一次半次。

其實,生果樂園響上年尾都蚊形「再復辦」,我當時有去做 part time,同啲大人細佬傾,大致結論都係「冇咗就可惜,有就唔會去」

所以,海洋公園從來唔駛懷舊,咁先可以吸引人入場。

JohnLam 發表於 11-9-2018 09:42 PM
塊地又有新搞作啦
裡面有講到樓主見到果座神秘的山中建築物係咩

起酒店有得去食吓自助餐好過「懷舊」做生果樂園(去過中環生果樂園,間所謂恐龍屋、小火車……以後聽見「懷舊」都驚中伏)。

而且可以頂吓間酒樓,引入競爭,因為佢啲點心真係太難食,我都希望佢有進步,唔係只懂懷舊。
荒廢但係有食Q
咁落本

可能係安全屋
但03年話改起高爾夫球場及會所,13年就話起服務式公寓
可能依棟就係當年計劃遺留落嚟既產物

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
EricDelta + 40 感謝提供寶貴資訊!

查看全部評分

EricDelta 發表於 15-8-2018 06:01 PM
會唔會係位於九龍邊緣的果座樂園?

本地發展商既樂園仲有邊個

JohnLam 發表於 15-8-2018 06:27 PM
本地發展商既樂園仲有邊個

hints please

以生果命名
早兩年曾經短期復辦
如果係呢個位置搞,好似仲唔方便喎~
egg_studio 發表於 24-8-2018 11:39 AM
事物若冇失去就冇得懷舊,所以生果樂園「復辦」蝕本收場,大概估到係 90、00 後、外地內地遊客根本唔知生果 ...

當年我都有去做PT的確,人係要失去後先會珍惜
所以如果生果樂園可以翻生,佢個名係最大既資產,亦係最大既負累
點樣可以唔搞衰個名又跟得上潮流,會係最大既挑戰

leonkin 發表於 24-8-2018 10:35 AM
如果係呢個位置搞,好似仲唔方便喎~

依個就係點解無咗回事既原因
JohnLam 發表於 25-8-2018 10:59 PM
當年我都有去做PT的確,人係要失去後先會珍惜
所以如果生果樂園可以翻生,佢個名係最大既資產,亦係最大既 ...

咦,你響邊個崗位?我響女子繪畫部
egg_studio 發表於 26-8-2018 09:25 PM
咦,你響邊個崗位?我響女子繪畫部

未住!我好似搞錯咗xD 你係返機場定返中環?我係係中環搞嗰年先有做
JohnLam 發表於 27-8-2018 03:07 PM
未住!我好似搞錯咗xD 你係返機場定返中環?我係係中環搞嗰年先有做

我係沙田果次,中環之後嘅「再復辦」
egg_studio 發表於 27-8-2018 06:52 PM
我係沙田果次,中環之後嘅「再復辦」

我真係唔知係沙田有搞過
失禮失禮
JohnLam 發表於 27-8-2018 11:25 PM
我真係唔知係沙田有搞過
失禮失禮

啲 marketing 仍停留在上世紀,所以先會成為回憶。
egg_studio 發表於 28-8-2018 09:17 PM
啲 marketing 仍停留在上世紀,所以先會成為回憶。

成日覺得自己個名好"興香"
事實都係,但只係因為存在係回憶裡面
一變返現實就自然有比較,一比較就會發現不過如是
JohnLam 發表於 15-8-2018 07:55 AM
但03年話改起高爾夫球場及會所,13年就話起服務 ...

塊地又有新搞作
裡面有講到樓主見到果座神秘的山中建築物係咩