登記成會員
搜索
查看: 6182|回復: 5

[賽後報告] 金門系列 3-建於山入面的醫院

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

相信呢度的版友都有聽過位於赤柱的污水處理廠,一座建於山洞入面的污水處理廠。
係台灣,呢度就有全亞洲第一間(可能係唯一?)起係山入面的醫院
當年敏感時期政府為免社區設施受到戰爭而破壞,於70年代尾將部分設施地下化,其中就興建了呢間位於山入面的醫院
後來千禧年後因兩岸關係友善,醫院的「特殊地位」功成身退,結業後又因為有特別的歷史意義,政府好似想保育呢度。

昔日醫院的門口
相信係後期起的門診大樓,唔好睇少呢座野,佢就係連接住龐大的坑道網絡。
醫院大樓唔係我地的目標,入面大部分都用水泥封哂,所以只有一條路,難以想像係大樓入面居然轉個彎,就有條長長的通道。
再轉彎,仲有排行呢
正式進入山入面了!
呢度鋼門,絕對堅料。
醫院的地圖,相比之下門診大樓只係好細好細,山裏面多條複雜的坑道先係主要。
雖然話係「坑道」,但個「坑」絕對唔窄。
病房
中央走廊
裏面的機器房都要額外一道鋼門,保護設施好足。
手術室
連員工宿舍都係入面,似乎係有預計長期唔會離開山洞咁
食店
相信係真正的醫院大堂,因為度鋼門係我見過最大的
坑道出面

評分

參與人數 1積分 +6 收起 理由
AnsonNgNg@FB + 6 原創內容

查看全部評分

響台灣不承認九二共識下,呢間醫院要重開啦
"昔日醫院的門口"後面就是"真正的醫院大堂"?
好似以前有隻Game " American army" 其中一個場景
LamLeungWan@FB 發表於 8-5-2018 09:29 PM

對!
LamLeungWan@FB 發表於 8-5-2018 09:29 PM

對!