登記成會員
搜索
查看: 9564|回復: 12

[賽後報告] 金門系列 2-島上僅存的標語坑道

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

係分享之前,本身係諗住想set權限,講個地方名,再介紹下一啲有關呢度嘅歷史
不過寫寫下就發覺其實都無咩好講,重點係網上搵到的資料都係得咁多
咁就不如一同分享比大家仲好~~
名就不開了,其實都好易找到,動動手更有樂趣

政治標語,曾幾何時是台灣金馬地區盛極一時的產物
當中亦代表一定的意識形態
據悉當年政府規定需在軍方佔用的民宅、人多勢眾的地方設置政治標語。
或是設在軍事地區以激勵軍人的士氣。

不過隨著兩岸關係緩和,加上小三通令兩岸交流增多
目前島上市內的政治標語已經消除了很多
但仍是台灣地區最易看到政治標語的地方。

這次要介紹的是島上一條已廢棄的軍用坑道
座落島上要塞地方,故坑道設計複雜,連接軍區內多個據點。
然而軍區早已停用多年,並撥入軍方備用資產
當中的這條坑道,卻因坑道內仍存有多個政治標語,故不斷被居民要求繼續保留下來
最近更因為附近的道路工程意外地掘穿坑道的一部分,因而停工下來。

坑道其中一個入口,門口兩邊已有政治標語
在金門,你能經常看到「毋忘在莒」四隻字,意思不贅,這是因為五十年代的時候蔣中正曾在金門題上這四字,當然相中的這個是複製品
雪恥復國
驅逐俄寇 消滅朱毛
有我無敵
共匪不滅 軍人之恥
守紀律 打勝仗
有我在就能中興復國
共匪不滅 誓死不歸
坑道內的其他照片
要往下走的原因,是因為坑道穿越中間的公路!
可是發現中間有道閘,還帶住新的油味,相信係新裝無耐
所以坑道有一半範圍無去到。
通風地方
電報基地,不過前方通路冧哂,無謂搏。
其中一個出口是通去堡壘的地下室
還有一條好細好細的樓梯通去更下的一層,不過都係無落。
再另一個出口上返來。
軍區範圍仲有好多堡壘,以呢座最高。
指揮室內有地圖!!
上到頂幾乎望哂成個金門島!!

最後提醒大家:如果想去呢度的話,要留意呢度雖然已經廢棄,但仲係軍方擁有,姐係話係入面捉到你的話係可以告你闖入軍事地區 ...

評分

參與人數 2積分 +120 收起 理由
mcw + 40 支持原創
egg_studio + 80 有圖有文有真相

查看全部評分

ShingWong@G 發表於 15-4-2018 06:12 PM
由邊度打的去, 使咗幾多錢?

我住係最大城市金城區,坐車過去約4公里,都使咗 $200 台幣。
(其實雖然話「包車」,事實上只係攞咗佢張卡片,每次玩完打比佢都隨傳隨到,可能係因為島民好少會搭的士掛!)
我地去過 2 次金門,2 次都因時間及交通關係,去唔到呢度!
egg_studio 發表於 14-4-2018 01:51 AM
我地去過 2 次金門,2 次都因時間及交通關係,去唔到呢度!

哈哈,我地係最後一日先去,果陣因為洗淨好多錢,所以包咗架的士去!
由邊度打的去, 使咗幾多錢?
正!好多野睇!我打算暑假去,可以pm我知地點嗎?
好正,謝謝分享。
kaiboy123 發表於 16-4-2018 12:10 PM
正!好多野睇!我打算暑假去,可以pm我知地點嗎?

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 500 才可瀏覽,您當前積分為 0

地圖好正啊,謝謝分享
金門係幾正嘅。自己租架電動車都好玩
好想租電動車玩。
正啊
5542 發表於 31-5-2018 10:52 AM
正啊

好耐冇見