登記成會員
搜索
查看: 9146|回復: 7

[賽後報告] 金門系列 1-島上最長的金城坑道之旅

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

剛過去的假期到了金門島遊覽,作為曾經的一個兩岸對立前線,金門島上散發出濃烈政治味道,除了殘落的政治標語,還有多個軍事遺址。
其中島上設有多個供平民使用的民防坑道,至今有三條在復修後開放給市民參觀,而這次介紹的「金城坑道」則是眾民防坑道中最長,全長2公里
參觀以導賞的方式進行,約每小時給最多 50 人進坑,整個導賞行程約需一小時
筆者選擇了當日最後一場(夜晚8時),因為在行程上較寬鬆,唔會趕人
先在展覽館參觀一下
金門擁有 12 條民防坑道,其中只有「金城坑道」、「成功坑道」、「瓊林坑道」在復修後開放給市民參觀,其餘一律荒廢或 backfill。當然金門島上還有更多的軍用坑道,或是私人坑道
坑道入口就在這裏!
入去後,需要落多層樓梯才是真正的坑道起點!
如果想慢慢行,影下相的話,建議你自薦做最後果個(需要負責揸電筒同確保無哂人),咁就可以慢慢玩了!
館方關掉閘口大門後,正式踏上「不歸之路」~
還要再落樓梯
通去銀行總部地庫的分支
目測相信仲未封哂
第二站就係國民黨的地下會議室
待避室
軍備房
最後的半公里路為無燈路段
原意是想讓人們感覺當年情況
到達另一端的出口

體驗後感:的確是一種不錯的體驗,如果香港都可以效法下,收下錢搞導賞,確實有得諗的
最後,如果覺得唔夠體驗喉,或者覺得條坑道有燈無咩 feel 既話,咁就要留意下一集啦

評分

參與人數 1積分 +80 收起 理由
egg_studio + 80 有圖有文有真相

查看全部評分

當年去時,導賞團係免費,依家要收錢嗎?當年每團只限 8 人,所以當時我地要分兩個時段,一批人玩坑道,另一批去建功嶼,之後交換{可爬番我後記},原來依家可以容納 50 人!
當年毛得跟你地去
謝謝分享
好吸引!是自由行再參加當地的導賞團嗎?
egg_studio 發表於 11-4-2018 09:24 AM
當年去時,導賞團係免費,依家要收錢嗎?當年每團只限 8 人,所以當時我地要分兩個時段,一批人玩坑道,另 ...

而家仲係免費,不過每個時段要求最少要 5 個人,最多 50 個。
唔知建功嶼有咩玩呢
kaiboy123 發表於 11-4-2018 10:33 AM
好吸引!是自由行再參加當地的導賞團嗎?

所謂的坑道導賞,只是準時到達坑道展覽館,然後直接報名就得。

至於整個金門島 .... 個人覺得就算旅行團都唔會入到一啲閒人免進的地方
EricDelta 發表於 11-4-2018 09:04 PM
而家仲係免費,不過每個時段要求最少要 5 個人,最多 50 個。
唔知建功嶼有咩玩呢  ...

建功嶼本來好地地,前幾年無啦啦響島岸邊搞埋啲唔知做乜嘅藝術,搞到奇奇怪怪,唔去係正確。

我睇番自己寫果篇,金城鎮民防坑道,每小時一團,每限五人,唔係最少五人。

去金門,我推薦一定要去 xx—頭xx館,睇吓館內介紹嘅國共內戰歷史,同我地所知完全不同,真係拍得住日本竄改教科書,值得一看。