香港大笪地

登記成會員
搜索
收起左側

小米家庭(小米智能家居)開箱文

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?登記成會員

x

近日從深圳小米買入小米智能家居,先安裝一個簡單系統,為咗實現以下目的:

• 經手機開關客廳多盞燈,目的係返屋企前着定燈,及出街唔記得熄燈都可以熄番。
  • 經手機開關戶外燈,夜晚揸車返屋企時可預先着戶外照明。
  • 於日落時自動着燈,仲要每日着唔同嘅燈(係防盜嘅考慮,唔係住村屋嘅未必明白)
  • 於睡房開關客廳燈,咁訓覺時,先入房,然後熄客廳燈。
  • 於睡房開關戶外燈,當有野豬、怪獸、神秘人等等在屋外出沒時可儘快開燈及響 alarm。

所以,買了以下設備:

• 小米多功能網關 -- 即係主機(控制中心),但佢亦係喇叭及夜燈,下文有介紹。
  • ZigBee 小米 aqara 智能牆壁開關插座(單火版)(點分單火零火?請看下文)
  • ZigBee 小米 aqara 智能牆壁開關插座(遙控版)

舊式智能家居及單火、零火

如果你明白單火零火係乜,可 skip 此段。

我唔係電工,所以只用最簡單說明。如果睇完唔明,或想尋根究底,請查書、請教電工或留言,大笪地有電工牌會員,我都係搵佢幫手搞。

早幾年,香港某網絡商推出咗智能家居,近年香港、國內外亦有公司推出類似系統,但總未成為氣候。其中原因,除咗價錢外,安裝係一大問題。

大部分香港單位,電燈掣入面只有一條火線:

• 未㩒電燈掣時,電路開放,即係冇電,電燈唔着;
  • 㩒咗電燈掣時,電路閉合,即係通電,電燈着咗。

而智能家居嘅電燈掣係經無線電與主機通訊(小米用 ZigBee 通訊協定,比 WiFi 或藍芽安全及低電耗),咁問題就係:未㩒電燈掣時,冇電,咁電燈掣又點樣接收訊號呢?舊式智能家居需要響電燈掣入面拉多一組電源線,供電俾電燈掣本身。因此,一般家庭只會響新屋大裝修或舊屋大裝修時,順手響各個電燈掣拉條電源線,好少家庭會為咗安裝智能家居無啦啦鑿穿牆去拉線。

而小米及近年嘅智能家居系統,解決咗電燈掣攞電問題,即係可以響只有火線、電路開放情況下,電燈掣都攞到電。原理其實唔複雜,上網查下都會搵到 -- 由於我唔係電工,不作深入解釋了。

總之,香港家庭就一定要買單火版,不要買零火版!

咁樣買要幾銀 ?

大約:

網關 $135

燈掣(單火版)$185 x 3 = $555
遙控燈掣 $95

溫度濕度計 $75
人體感應器 $59 x 2 = $118

= $978(人民幣)

上文未講,我後加溫度濕度計,用途係?當達某個溫度時,自動開抽氣扇 / 冷氣,當然呢兩件電器都可經手機手動開關。

兩件電器要接駁去邊?
[email protected] 發表於 4-2-2018 01:00 AM
兩件電器要接駁去邊?

抽氣扇本身駁燈掣做開關,所以換咗燈掣,就可以經網關控制。冷氣就要買一個紅外線發射(未買/未必會買,因為我唔多開冷氣),事關小米未有智能的曲架掣。

此外,上文提到,除小米外,仲有一啲香港公司(同樣國內生產),款式靚好多,但價錢貴好多,都係單火,有興趣可上網 search search "Yoswit"