登記成會員
搜索
查看: 5457|回復: 10

[開箱文] 眾籌單車燈 Xanes N85 開箱文

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

前排有會員幫大家買了 / 眾籌了 Xanes N85 單車燈,日前收貨,立刻出開箱文。

我將 Xanes N85 與一盞淘寶熱賣嘅單車燈做一個簡單比較。

兩燈規格:

Xanes N85:
  • 鋁合金外殼
  • ? 流明(我地本着冒險精神,唔知幾多流明都買咗先)
  • USB 攞電(例如接駁至外置電源(尿袋))
  • 一顆 LED(但冇註明係邊種 LED)
  • IP65 防水
  • 三段電量顯示
  • 低、中、高、爆閃
  • 62g(USB 線長 60cm)
  • HK$70(連運費;買幾十盞除開先有咁平)

淘寶熱賣單車燈
  • 鋁合金外殼
  • 1200 流明
  • USB 攞電(例如接駁至外置電源(尿袋))
  • 一顆 L2 LED(可選白、黃或藍燈)
  • IP65 防水
  • 兩段電量顯示
  • 低、高、爆閃
  • 121g(USB 線長 120cm)
  • 人民幣 $21(未連運費;一盞燈)

野外試用:

踩單車去一處冇街燈嘅馬路,以相同曝光拍攝。(如此質素,當然係用電話影)

2018-01-24 21.53.22.jpg
Xanes N85

2018-01-24 21.54.19.jpg
淘寶熱賣單車燈

以肉眼及踩單車時的感覺,光度所差無幾。Xanes N85 光暈非常小,接近冇,而淘寶燈有明顯光暈(紅箭咀),覆蓋範圍小(黃箭咀),但射程遠接近一倍

註:淘寶燈選用黃光,因為我平日夜晚踩單車會不時經過完全冇街燈地方,響接近全黑環境,黃光比白光優勝(所以探洞穴、礦工燈都係黃燈)。

外觀及造工:

外觀好主觀,自己睇相比較。

發熱方面,響全力全開下,兩燈都唔會燙手,Xanes N85 溫度低一些,可能由於體積較小,表面積相對較大。

2018-01-25 02.24.18.jpg
淘寶燈。

2018-01-25 02.24.30.jpg
淘寶燈。

2018-01-25 02.25.42.jpg
Xanes N85。

2018-01-25 02.26.16.jpg
Xanes N85。

2018-01-25 02.26.54.jpg
Xanes N85。

謝謝分享
淘寶車燈個光面燈杯系遠射設計(錯曬)
我之前買支淘寶C8電筒為了入洞用,所以專登買配左個橙皮紋光杯,換杯後光斑會較明亮但中心光度會稍為降低
N85響燈珠前加塊磨砂板將中心光度打散,但其實系張光量減少左,是好是壞真系見人見智~
N85都系XM-L2 燈珠,1000lm
我之前都淘左支,不過大支好多
以踩單單嚟講,光暈太大幾影響視線,但唔夠遠的話即係唔踩得快,唔夠闊的話即係轉彎時睇唔到路面。
唔知邊到睇到你話, 夜晚較鍾意用黃光

今朝我攞盞白光燈出黎, 戴上黃光鏡, 燈光就黃左喇, 所以, 唔駛特意去買黃光燈喇
CHING 可以比TAOBAO 燈條LINK 嗎 ?  因為搵唔到咁抵價錢O既燈, 謝謝.
xyz8264 發表於 26-1-2018 11:00 AM
CHING 可以比TAOBAO 燈條LINK 嗎 ?  因為搵唔到咁抵價錢O既燈, 謝謝.

【我剁手都要买的宝贝(自行车灯前灯山地车前灯强光T6L2充电夜骑灯单车装备配件夜骑行灯),快来和我一起瓜分红I包】http://www.dwntme.com/h.ZbYT4JM 点击链接,再选择浏览器打开;或复制这条信息¥2bCS0OuMEPE¥后打开
N85 重有無多淨?
ShingWong@G 發表於 29-1-2018 11:45 AM
N85 重有無多淨?

冇曬啦,而且已變番原價,冇眾籌價了!