登記成會員
搜索
查看: 3089|回復: 7

大笪地聖誕遊 (5):【影片】8629 不用買票的「綠皮火車」

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

京廣鐵路上有一列只有兩卡車廂的「綠皮火車」,每天中午,班次 8629 從湖南郴州站開出,南下至白石渡站。停站約半小時後,從白石渡站回程郴州,班次為 8630 次。

過去,這列車原本是接送鐵路員工上下班,當員工漸漸轉為揸私家車後,列車成為農民把農作物帶進城市變賣的免費順風車。

另看圖文紀錄《中秋粵湘單車遊(四)不用買票的「綠皮火車」郴州白石渡》。

評分

參與人數 2積分 +160 收起 理由
EricDelta + 80 jeng
hawaiiandaily + 80 支持原創

查看全部評分

呢度,諗住2月新年去坐下!
EricDelta 發表於 7-1-2018 07:07 PM
呢度,諗住2月新年去坐下!

希望到時仲有啦。

旅遊提示:

今次我地由郴州搭去白石渡,然後白石渡搭返去郴州。響郴州站俾幾個站務員問長問短,因為我地攞曬單反,佢地認為我地係記者。之後直頭派人「護送」我地上車,「監視」我地,唔俾影相(用手機都唔得)。

直至開車先拍攝,去到白石渡就冇人理你(中秋果次響白石渡上車,都係冇人理你)。

所以,響國內,甚至世界各地,火車站都屬敏感地帶(除咗遊客搭果啲外 -- 郴州站絕對唔係會有「正常」遊客去嘅站),去坐火車時要留意。

我就係其中一個比人呼喝嘅乘客⋯
當時用手機影左張咁嘅相⋯

今日剛剛坐完

你響白石渡上車定坐來回?
egg_studio 發表於 12-1-2018 08:43 PM
你響白石渡上車定坐來回?

來回