登記成會員
搜索
查看: 6219|回復: 22

[討論研究] 銀礦洞上洞考察(二):磚牆後的世界(高清開燈版)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

2017 年 7 月第二次銀礦洞上洞考察,主要目標是下降至三號直井,因三號直井鄰近 Portal A,故上世紀 50-60 年代不少遊人拋下垃圾,聚集於直井底,至今保存一定數量「文物 / 垃圾」。此外,亦在 T 路水淹直井下潛,了解該直井結構。

詳細報告《大嶼山銀礦洞報告》請參考香港大笪地網站及我網站:

https://www.eggstudio.com/《大嶼山銀礦洞報告》/

https://www.photomarket.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=7862

Firerfox 用家若看不到 video,請用 Chrome 試試。

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
mcw + 20 精品文章

查看全部評分

因為入洞太危險,所以唯有我入地獄,等大家安坐家中遊礦洞。
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽,您當前積分為 0
係咪「原汁原味」,視乎表達到歷史及影響,環境只係其中一個因素,而且就算現階段不作任何「大興土木」就俾人入去,其實百多年前採礦時之原貌早已響五十年代消失了(我報告有提及,有興趣可睇睇)。
太美好了!感謝蛋哥!磚牆後一刀不剪版好正!好似親歷其景一樣
發達係咩黎?橙汁?
「芬達」響70年代叫「發達」,個樽後面都係用英文寫 Fanta的
水下無任何魚蝦?有無白化現象?
上洞沒有生物,包括坑道及水淹直井都冇。詳細報告可睇我寫嘅報告。
有點失望,跟下洞差很遠呢~
上洞差不多是密封,而且封了近半世紀,所以冇生物好正常。
egg_studio 發表於 13-8-2017 11:53 AM
上洞差不多是密封,而且封了近半世紀,所以冇生物好正常。

原來是死水,怪不得沒有魚蝦等生物。
至於青蛙,生境範圍內有小水潭便會產卵,所以會發現蝌蚪存在。
青蛙及蝌蚪只響接近氣井的水潭(直井)出現,因為那水潭正正響氣井旁,陽光照到入去,亦有鳥巢;另一個水潭距離氣井百幾米,全黑環境,冇任何生物。
至於水潭,又唔係完全係死水-- 第二次入洞正值大雨後,洞內有少少地下水滲出,而水流沿坑道流去有蝌蚪的水潭(靠近氣井)及三號直井,響三號直井,水從石隙流入下洞,所以三號直井冇積水。
對地下水道生境一直有興趣,有機會要去探究一下
好正,多謝分享,明知不行,亦要試試去搵吓個洞口,咁先對得住自己。
遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽,您當前積分為 0
egg_studio 發表於 21-8-2017 05:24 PM
**** 本內容被作者隱藏 ****

希望有生之年等到啦!
egg_studio 發表於 22-8-2017 11:41 PM
**** 本內容被作者隱藏 ****

完全明白,些些。
不過真的如你講,定必大興土木,已失原汁原味,就如海防博物館一樣,不去也吧。