登記成會員
搜索
查看: 10857|回復: 10

[賽後報告] 炎炎夏日遊煤灰湖 + 少少歷史

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

炎熱天氣警告下,當然係烈日行山好日子。

先去 2013 年去過嘅曾咀洪聖廟做次舊地重遊,順便搵路去煤灰湖。2013 年,仲可以揸車入去,依家入廟條路已經行生滿野草,又泥濘又碎石,一般私家車入唔到,好彩今日「最高領導」派出 SUV 先順利入到去。

另看:龍鼓灘曾咀洪聖廟

點解要去煤灰湖?冬天時去過兩次 T Park,見隔離有兩個煤灰湖,一個乾塘、一個有水,起初以為屬發電廠範圍,問問職員後,原來三個煤灰湖早響好多年前已經「停運」,並於幾年前交還政府,而 T Park 正興建響其中一個湖上。(亦因為咁,本來要加嘅閱讀權限都冇需要了 ~~)

夏天來臨,香港受霧霾影響減低,加上「路唔通 + 閒日 + 炎熱天氣警告 = 鬼影都冇」,正好係遊湖好日子。今日連平時總會遇見嘅蛇蟲鼠蟻都冇,冇鳥語,也沒有花香,只有隔離地盤傳來打樁聲 -- 因為另一個煤灰湖正起緊政府骨灰庵。

更多照片及文字紀錄,請看 egg studio 網站:https://www.eggstudio.com/西部煤灰湖/

留意牌上文字內容 -- 由於煤灰湖已不屬發電廠,所以冇「不准進入」、「嚴禁擅闖」等等,淨係話鐵絲網係佢地財物。不過,通往湖嘅馬路入口仍屬發電廠範圍,所以要行小徑到達,不要 / 不需破壞鐵絲網。

應該係湖嘅集水設施,響湖邊都見到有相同嘅嘢。

從洪聖廟行過去條路十足 Walking Dead。

用石棉包裹嘅水管。

岸邊係興建中嘅骨灰庵,右邊係 T Park,遠處隱約見到深圳灣大橋。

環湖舊馬路。

又嚟舊照片時間:

據政府資料,煤灰湖響 80 年代填海填出嚟,又睇吓各個年代嘅衛星圖(Credit : 「官方地圖」及 Google Earth Pro)

2017 年。

60 年代,見到洪聖廟一帶係曾咀和湧浪村落。

1993 年,左邊興建發電廠,可見三個煤灰湖及堆填區。另外,留意一下中間橙色建築,究竟係乜呢?請留意稍後探險報告~~~

2003 年,中間湖儲水,東邊及西邊湖只有少少水,近乎乾塘。
期待探險報告!
2003變咗白色, 2017好似密林遮咗 ?
多謝分享
本來上星期會去多次,但天雨關係,可能要今個星期先去多次。
小徑單車入唔入到?
勉強可以,入去果條路有泥濘及碎石,要有爆呔準備。
師兄,集水設施易搵嗎?沿路有狗隻出沒嗎?是否原路折返?
集水區唔難搵,沿住釣魚人嘅路就去到,可以環湖一圈。 至於野狗,任何地方都有,只係多或少,同埋你識唔識處理。
收到,些些。
決定依幾日抽時間去走轉。