登記成會員
搜索
查看: 8571|回復: 10

龍鼓灘曾咀洪聖廟

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

工作關係,炎熱天氣警告下走一趟龍鼓灘,順便重遊幾年前去過嘅曾咀洪聖廟。

2013 年曾經去過一次,因為果處冇交通工具去,就算揸車都要越野車,所以甚少遊人。曾經有相傳話洪聖廟被列作歷史建築,但翻查後冇發現。

2013 時,洪聖廟尚算完整;4 年後今日,洪聖廟廟外雜草叢生,但廟內睇到有人打掃痕跡。

2013 年照片!

今日所見,雜草叢生。

廟內仍算乾淨。

呢舊乜?今次不止重遊古廟,其實係去一山之隔嘅煤灰湖。(留意稍後煤灰湖)

曾嘴前電台發射站還有什麼蛛絲馬跡可尋嗎?
位置響邊?
90年代航空圖顯示曾咀的電台發射塔同控制室

共5座天線塔,兩間屋...但google map看已拆曬,吾知天線塔水泥基座仲響吾響度
遲啲會去多次,因為想響果度影日落及拍 time-lapse,到時去山頭睇睇。
初部睇90年代航空圖,連接五個塔果條路應該係我穿越嘅 XC 路(當日我揸部 SUV 先入到),我聽日 check check 照片嘅 GPS 先!
Check 過照片 GPS,當日原來已經走過發射站遺址。

2013 年第一次去時,進入洪聖廟 / 發射塔嘅「泥路」(「官方地圖」註釋),勉強可以用私家車入;2017 年今天,泥路狀況好差,可能呢排落雨,私家車幾難入。

石屎基座仲見到有少少,天線痕跡就唔覺,不過我之前唔知果度有歷史背景,所以冇走入樹林,話唔定樹林裏有發現。

入控制室條路仲係石屎,但被樹完全佔領,有鐵閘,又係因為唔知呢度歷史,冇專登走入去。

另外有處空地,當年係空地,而家都係空地,冇生樹,非常奇怪。

我下次閒日放假去多次,順便影埋日落。

入去果條泥路,依家又泥濘又碎石。

Screen Shot 2017-07-02 at 11.42.58 AM.png

Screen Shot 2017-07-02 at 11.42.02 AM.png
唔知道今時今日仲有D咩蛛絲馬跡可尋
地皮屬政府定私人擁有呢~
依家知道果度有遺蹟,好天+閒日就會去多次

主力探一探樹林裏仲有冇石屎基座,及控制室依家變成點。
多謝分享
已有考察報告,請另爬 post