登記成會員
搜索
查看: 10669|回復: 27

考察報告 -- 往地底深處的高峰

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

「往地底深處的高峰」?地底高峰?看似矛盾,不過若有追開大笪地探險版,應該知道講緊邊度~~

報告仲寫緊 -- 有追開大笪地探險版的話,應該又知道前排得到前官員提供資料,到後期得到鄉郊勢力拔刀相助,以致可以「攞正牌」考察,亦因為「攞正牌」,要正式寫番報告,因此,正式 post 要稍等,先出住幾張相同各位交待一下。

地點:稍後報告會公開,中英文版都有。

溫馨提示:若平時響呢度抄資料嘅傳媒朋友 / 雜誌 / FB group 見到此 post,留意若冇鄉郊勢力拔刀相助,地區人士會先放狗咬你,之後先報警,然後再砌多條罪俾你(例如:話你偷沉香,仲會有人證)。
係一隊人入,每個人負責不同崗位,加上地方人士配合先搞得搞。

補充一下(不過呢啲資料都會寫響稍後報告內),有村民表示,當時上下洞都未試過發生死人嘅意外,但響50及60年代分別發生過幾單意外,包括一單當時震撼全港(連續幾日報紙跟進,之後一年大事回顧又提番)嘅「雙屍發現案」。

查了50-80年代報紙,從冇死過人事件。封洞並非如網上誤傳,因為死過人而封,係政府唔想有人及家畜走入去而封。
今日又得到村民提供關於「封洞」資料,上洞及下洞(東洞末端果個出口)係響 1955 年封,仲有當時果位泥水師傅資料!響 1955 年前,上洞有一米高嘅磚牆,係響 1948 年起,防止遊人及禽獸走入去。

1955 年後,上洞得番一個洞,可以拋石仔入去(我當年都拋過),至 2014 年,政府連個拋石洞都封埋。

所以,可引證,網上傳話 60 年代有人死過,所以政府封洞其實是誤傳,因為 1955 年已經封咗 lu。
因為有傳聞(1950至1990冇舊報紙有呢單新聞),60年代下洞曾發生意外,所以當年政府將上、下洞封咗,上洞起初用鐵枝係咁咦攔住,果陣好多人會照入,之後用兩米磚牆封,但唔封到頂,所以仍然可以爬入去,到近十幾年先封上頂。我稍後查查舊報紙睇吓有冇當年意外的報導,因為響網上(除咗大笪地外)關於呢處嘅資料絕大部分都係錯。
真係識人好過識字。
睇你幅圖好似已經行曬個礦洞?
欠水下一段,但從整體結構及下洞經驗可推斷出結構。
因為開頭冇預計到呢度咁「高峰」都有水下一段。
egg_studio 發表於 3-6-2017 10:57 PM
因為開頭冇預計到呢度咁「高峰」都有水下一段。

若然"一樓"所有通道相連的話,真期待打通經脈時决堤一剎那既畫面~

正門入洞後貫通三層既斜道
所以響地圖上,我畫咗係唔通,而下洞蝙蝠壁及銀礦壁都有類似結構,分別只係上同下,不過,又可以咁諗,就係磚牆後直井果層其實係下洞嘅上層,所以只有好短嘅左右兩邊,咁結構及方向都同蝙蝠壁及銀礦壁一樣了。
但係點解要結磚封咗佢呢?
經量度後上洞"二樓"總長度約為310米
睇番照片及 video,估計浸水及冇浸水部分唔相通。冇浸水部分屬於下洞結構,同蝙蝠壁及銀礦壁一樣。
介紹精彩。
蛋哥利害咁都俾你入到! 期待遲d的報告!
蛋哥利害咁都俾你入到! 期待遲d的報告!
正! 上洞係我細細個就想入既地方,而家你幫我了左個心願,我死而無憾喇
雙屍發現案, 結果有無破案?
有,案情係,條友講大話,根本冇事發生過!
原來如此。!