登記成會員
搜索
查看: 3294|回復: 4

普里皮亞季有幾多輻射?(HD video)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

在切爾諾貝爾之行第三章提及於疏散區裏輻射問題,究竟在普里皮亞季 (Pripyat)裏輻射有多高呢?

在普里皮亞季不同地方,以儀器量度輻射,揭開災後城市裏有多少輻射?

Screen Shot 2017-05-25 at 1.22.01 AM.png

純粹數據只作參考
2016年去福島郡山,一般check輻射量都係0.14-0.16μsv/h,
而去到大熊町附近(離福島核電廠約2km),日本自己d儀器就顯示6μsv/h, 但portable儀器大約4點幾μsv/h
向北行到南相馬就回落到0.12μsv/h
(我住呢度都係0.15μsv/h)
應該要響搭飛機時度一度。

網站中引述的飛機輻射數值是從香港政府網站得知,之前有個日本網站都有,但近期佢地抽起咗數據,應該唔見得人。
其實真係有睇開日本新聞的話,(唔係港,台,陸記者冒死深入嗰D)
對數據係好透明,好多網站都有實時數據可以睇到,連D輻射點"飄"都有MAP睇,喺雙葉町,大熊町讀數係好高,寫到明係高放射線區。根據輻射點"飄"法MAP,的確去到宮城縣過咗仙台以北就落到0.125μsv/h。

福島縣周圍都有唔同種類嘅monitor,到4月為止好似有三千幾部放唔同地方,我見親都會CHECK吓佢地有冇呃自己D國民,基本上係準確嘅。
我試過用儀器對過落荒廢神社入面潭水,無記錯都係唔高度數。
去完度過條牛仔褲都正常,飛機無度,因為我個嘢似STUN GUN,費事HAND CARRY
我指果個日本網站以前係放咗航機上輻射數據,依家冇咗,可能驚人睇完唔敢搭飛機(因為高過福島)