登記成會員
搜索
查看: 7460|回復: 7

[賽後報告] 古埃及系列第三擊 - 胡夫金字塔

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

胡夫金字塔,係全宇宙最大既金字塔

睇返WIKI就知道佢既「發現史」,而家既遊客通道係公元820年由盜墓者挖掘出來的

即係呢度

入去大概$200港紙入場費

一來一回,1.5Hrs應該玩得完

而真正既入口,就係呢個被爆開左少少既三角形位

但開唔到,入唔到,行唔到的,導遊話因為果四條梯形花崗岩太堅硬,炸唔開

聽住先,我唔係好信現今科技有野係炸唔開既

同樣,裡面唔俾影相,抱歉未能分享

而D石頭就有成個人咁高的

去片!

同場加映獅身人面像

個pat pat

話說有人曾經以為裡面有寶藏,仲炸開過來求證tim,很無聊

最後,送上酒店內影出去的金字塔

拜拜

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
egg_studio + 40 有圖有文有真相

查看全部評分

個金字培可以比人爬上去吧?
qeiihill 發表於 6-5-2017 12:32 AM
個金字培可以比人爬上去吧?

哈哈~ 我都想,唔俾人爬架曾經試過有人LEE埋o係金字塔入面,到夜晚關門既時候就走出來爬
所以而家會點人頭,確保幾多人入,就有幾多人出
最大金字塔唔係呢個,係響墨西哥一個地下金字塔,塔頂俾殖民地起咗做教堂。
egg_studio 發表於 6-5-2017 01:22 PM
最大金字塔唔係呢個,係響墨西哥一個地下金字塔,塔頂俾殖民地起咗做教堂。 ...

竟然?! 我聽導遊咁講咋
有無多D資料? 搞到我想去埋墨西哥喇
有,等我返屋企搵搵
kaiboy123 發表於 6-5-2017 02:31 PM
竟然?! 我聽導遊咁講咋
有無多D資料? 搞到我想去埋墨西哥喇

我好多好多年前去過,可睇我遊記~~~

Puebla 郊外的小鎮 Cholula 建有世界最大的金字塔 the Great Pyramid

https://www.eggstudio.com/%e5%a2 ... 4%b9%8b%e6%97%85/7/

egg_studio 發表於 7-5-2017 02:41 PM
我好多好多年前去過,可睇我遊記~~~

Puebla 郊外的小鎮 Cholula 建有世界最大的金字塔 the Great Pyrami ...

正!多謝蛋哥!