登記成會員
搜索
查看: 6587|回復: 3

[賽後報告] 鶴藪、紅花嶺路、坪洋、老鼠嶺、山雞湖 -- 新春村路行大運

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

新年過咗幾日,先有時間出車。出車時被長洲 XC 比賽參賽者認出,佢問有乜村路好踩,咁就介紹一下新年輕輕鬆鬆嘅路線。

2017-01-13 13.13.05.jpg
響聯和墟出發,有時間可睇吓聯和墟舊街市(聯和市場) -- 早前出了一篇文,有興趣可睇:聯和墟街市的今與昔 — 街市的中央,其實不是街市

2017-02-01 13.58.09.jpg
大約兩三年前,呢處仲係爛地停車場,轉眼間入伙了。

2017-02-01 14.02.31.jpg
沿單車徑轉入村路,好快去到龍躍頭。有關龍躍頭,又可以睇睇大笪地領導嘅橙新聞專欄:【型男攝影師 | 行山記】新界圍村半日閑遊 龍躍頭懷古風!

2017-02-01 14.04.35.jpg
今次話明行村路,所以不入龍躍頭,經東閣圍村路走。咁啱有人問路,點去流水響,指路後唔記得影番張東閣圍。

2017-02-01 14.06.31.jpg
離開東閣圍,係一片廢田。

2017-02-01 14.08.20.jpg
去到布格仔,大家認唔認得呢度?就係皇后山軍營,依家變緊做公屋。

2017-02-01 14.13.37.jpg
上少少斜坡,去到流水響,迴旋處轉入鶴藪。

2017-02-01 14.15.58.jpg
單車當然唔入得鶴藪水塘,但閘口前有一條郊遊徑,係可以踩單車嘅。

2017-02-01 14.20.57.jpg
呢條路有幾條分支,不過大家最後會出番沙頭角公路,點都要過一過馬路。

2017-02-01 14.25.41.jpg
大家有機會,幫趁吓呢類鄉郊酒樓,一定好食過大霧山果啲。

2017-02-01 14.30.57.jpg
之後經大塘湖進入「紅花嶺路」-- 好多人搞唔清,「紅花嶺路」及「紅花嶺軍路」係兩條路 -- 「紅花嶺軍路」係上紅花嶺(正名「麻雀嶺」)嘅英軍舊軍路,而「紅花嶺路」係一條林蔭村路,不過依家果度起緊香園圍邊境通道,挖緊隧道,所以改路改到七彩。

2017-02-01 14.33.34.jpg
遲啲響九龍坑揸車經隧道嚟到呢度。

2017-02-01 14.33.38.jpg
打通咗嘅隧道……探險版會員:唔駛諗,有好多部 CCTV 及看更。

2017-02-01 14.37.41.jpg
轉入禾徑山路,停一停長山古寺。(另看:粉嶺北區文化古蹟單車遊

2017-02-01 14.39.22.jpg
禾徑山路又係因為起緊香園圍邊境通道,掘到七彩。

2017-02-01 14.43.30.jpg
之後入番村路,爬一個小山坡,去到坪洋芒草園。

2017-02-01 14.43.38.jpg
上去就係「噹噹石」,不過今日見有隊旅行團行上去,費事踩單車上了,留番下次。(「噹噹石」請看:第二及第三階段解禁禁區 -- 一鑊過遊

2017-02-01 14.44.47.jpg
沿「踏步徑」落山,入坪洋村。

2017-02-01 14.46.45.jpg
坪洋陳氏祠堂到此一遊。

2017-02-01 14.50.05.jpg
去到坪洋,天空放晴,一口氣踩上 XC 路。

2017-02-01 14.52.15.jpg
竹園村後面,已經好接近深圳。

2017-02-01 14.54.35.jpg
另一個坪洋芒草園。

2017-02-01 14.58.18.jpg
之前火燒山,依家光禿禿。

2017-02-01 15.07.02.jpg
之後踩蓮麻坑路,往老鼠嶺。

2017-02-01 15.09.16.jpg
從老鼠嶺往恐龍坑,經一條拜山路 -- 呢條路差不多 2 公里,冇田冇屋,只有山墳,仲有好多支路。

2017-02-01 15.13.40.jpg
拜山路出到恐龍坑 XC 路。

2017-02-01 15.16.45.jpg
XC 路變靚路 -- 年幾前恐龍坑鋪過新路面,但今日踩 MT bike,所以快快離開馬路。

2017-02-01 15.31.04.jpg
離開恐龍坑馬路,又入另一條村路,經農田田基路往大埔田村。

2017-02-01 15.40.50.jpg
大埔田村後,好多人會一早就踩咗出去坪輋路(馬路),但話明踩村路,當然繼續穿穿插插。

2017-02-01 15.46.59.jpg
又經田基路,過吓木橋,往山雞乙。

2017-02-01 15.54.11.jpg
呢條田基路頗隱蔽,響相中左面出嚟,接大路往山雞乙。

2017-02-01 15.55.56.jpg
去到山雞乙,田就冇晒,變成倉庫及貨櫃場。

2017-02-01 16.01.11.jpg
嚟到山雞乙,當然不能錯過山雞湖 -- 前排某報紙介紹山雞湖,明顯響我網站「參考」資料,但抄都抄錯……依家啲記者水平真係……

2017-02-01 16.04.26.jpg
山雞湖條大水管去邊?呢度係附近一個入口(portal),但「正式」果個請睇睇:新界原水隧道入口

2017-02-01 16.06.20.jpg
經過一片草坪,搵個人都冇,繼續踩,離開山雞湖,出番沙頭角公路單車徑,返回聯和墟,完成新年行大運,約走 34 公里。

如果行路由上水或粉嶺行去山雞湖大概幾耐脚程?謝謝!
我諗要一小時
初十啟市,經過立刻幫趁!