登記成會員
搜索
查看: 4866|回復: 6

[推介/評論] 請教單車胎問題

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

請教各位, 我現時車胎寫著28-406, 20-1 1/8
如找不到相同, 可用什麼胎代替?
因為在淘寶打不到, 或是太貴。
另外有什麼品牌推介用得過?
謝謝!
去淘寶打:406外胎,search就有好多揀,國產406胎一般係用小數位而唔用分數,1-1/8對應返應該係1.125,一般軨框用闊少少胎應該冇問題(例如去到1.35),反而係內胎一定要match返個size。

你應該是 20" 單車 / 摺車嗎?20是鈴的直徑,1-1/8 是闊度。

406 呔響香港嘅單車鋪都有得賣,不過我唔係踩 20" 車,所以確實價錢唔清楚。
全中20吋摺車, 謝謝回覆
ShingWong@G 發表於 15-12-2016 04:11 PM
全中20吋摺車, 謝謝回覆

你架單車用 406,就一定要買番 406,但闊度可以唔一定 係1-1/8。
egg_studio 發表於 15-12-2016 10:56 PM
你架單車用 406,就一定要買番 406,但闊度可以唔一定 係1-1/8。

但令框本身都好窄, 驚太闊嘅胎唔啱裝。
應該無問題,我部dahon P8 (2009)原廠呔用大蘋果2.0胎.....系我自己改用1.35
之前我淘過條kenda
https://item.taobao.com/item.htm ... &_u=3ll2nt1a9c3
條胎薄到我吾敢踩長途