登記成會員
搜索
查看: 5545|回復: 6

[賽後報告] 坪洋芒草金黃時……少年人的夢……

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

尋日快走流水響水塘、坪輋、坪洋 XC,去到坪洋時,被一對少年攔截,問「請問點樣去睇芒草?」

佢俾部手機我睇,係一張響坪洋嘅芒草例牌相,相中芒草好金黃,好靚好詩意 ~~~ 不過奇怪係,我經常踩呢條路,啲芒草「夠期未」當然一清二楚,咁我問:「少年,你張相響邊個網站 download 㗎?啲芒草有排都未黃㗎喎!」

少年:「我朋友 send 俾我!佢尋日先嚟過……」

我:「咁你張相應該 PS 咗啦,你眼前就係你想睇嘅金黃色芒草啦!」

今日所見,坪洋 XC 路嘅芒草係咁㗎:

不過,其實尋日現場環境係咁樣:

所以,睇芒草冇季節之分,大家唔駛專登同人迫!同埋,據我呢啲地頭蟲話你知,睇芒草最好響二祭之前,趁未打草,咁就有成個人咁高。相中已經係二祭過後,打完草生番出嚟了。

其實個天變到「瘀」晒,但平時對顏色唔敏感既人的確唔會覺有咩分別
地頭蟲又有冇踩到遇蛇呢?
話說上次恐龍坑「劈草」到咁上下好似係咁聽到蛇不斷吐舌既聲
吐舌聲都聽到!?條蛇應該唔細喎。
聽到「時~時~」,雖然唔敢肯定,但都完全唔敢落地,即刻返轉頭
旦兄你呢度講既就係白茅嗎?

乜嘢「白茅」?唔明,講白啲。