登記成會員
搜索
查看: 5873|回復: 9

城門碉堡 -- 醉酒灣防線尋「堡」遊

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

今日同大笪地領導去取材,順道暢遊城門碉堡。

城門碉堡係醉酒灣防線其中一處軍事建築,亦係繼海防博物館後另一個「半官方」開放嘅軍事隧道。趁此機會,要多謝一聲定期為碉堡清理義務人士,令呢度成為大眾(特別係中學生)認識本港近代史嘅好地方。

2016-10-13 11.00.47.jpg
呢個 post 唔駛閱讀權限,因為我以前學校每年都帶學生嚟呢度做 field trip,加上政府亦響山腳豎立地圖,介紹地圖歷史資料及參觀守則,可謂老少咸宜也!

入碉堡,宜行地圖路線,切勿抄小徑,因為隨時跌落氣井。

從入口往 403 炮台。

往 403 中途會經過一處開揚位。

403 -- 可見損毀了的石磚拱門。

去完 402,就去 402。

地道內有很多類似氣井,因此若不熟路又在外面抄小徑的話,隨時跌入氣井,要小心!

到達 402。

返回麥徑旁的入口,向 Regent Street 進發。(幾年前行過 Shaftsbury Avenue,應該是堵塞了,所以今日冇行)

不過當然不會 miss 「例牌景點」:若林隊占領

若林隊占領外、麥徑旁的座標。

另一段被堵塞的 Shaftsbury Avenue。

這個我們叫慣「司令部」,但官方名稱是「炮兵觀測所」。留意右方手榴彈爆炸痕跡。

想看更多,請留意大笪地領導的報章專欄。

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
GroupWebike(@G + 20 有圖有文有真相

查看全部評分

睇大笪地真係增見識!又識多個地方!
原來有d咁既「半官方」軍事建築!
GroupWebike(@G 發表於 14-10-2016 02:09 AM
睇大笪地真係增見識!又識多個地方!
原來有d咁既「半官方」軍事建築!

呢個地方好多中學生都會去 field trip 㗎,係通識科要知嘅地方。

醉酒灣防線仲有好多地方可以去吧?
當局將部分遺址歸納為戰地遺跡徑。
呢個算係新手級,細細個就去過,不過而家塌左些少喇
兩個月前去過, 去時見到有 小孩起隧道內(OP果個)追逐
Nice Pictures
謝分享
thanks for sharing