登記成會員
搜索
查看: 5008|回復: 4

[圖片/文章] 虹吸式咖啡

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

有一排冇沖咖啡,所以今日拎返個「咖啡玩具」出黎玩
虹吸式咖啡壺,又有人叫缸吸式咖啡壺

咁到底係虹吸定缸吸呢
呢個煮咖啡既原理係由下而上,再由上到返下
同魚缸換水/清潔缸底用既方法有少少似
而其實兩者都係用同一個原理
叫「虹吸法」
虹者彩虹也,正正就係好似彩虹咁一個倒U,由下而上,再由上到返下
所以唔係缸吸,亦唔係肛吸

所以其實虹吸式咖啡係一種好「屎忽鬼」既煮咖啡工具
步驟:
先將「適量」既水加入到下壺並加熱到水滾
再放上壺將蒸氣出處封住
蒸氣就會由上壺中間既濾布「湛」出
同時降溫由蒸氣變成水,再經濾布流落下壺
然後不斷循環

呢個時候加入「適量」既咖啡粉入上壺

而煮幾耐,搞幾多次,幾時搞
都會有好大既影響
溫度過高既水係會容易帶出咖啡粉裡面既酸
郁動太多會容易帶出咖啡粉裡面既苦
唔郁唔搞,又唔出味
所以同一杯咖啡粉,唔同人煮,可以有差天同地既分別

同沖菲林一樣
所以要「適量」咁搞拌同自己「聞、睇、估」

已經萃取完既咖啡粉會下沉

當煮好之後就拎開個火
當下壺溫度下降唔再產生蒸氣,咖啡就會慢慢由上壺流落黎

然後將咖啡倒入 已經預先加左「聽日就到期既牛奶」既咖啡杯裡面

再加少少榛子糖漿

收工

我非常鍾意你用「屎忽鬼」去形容!
有毛虹吸式好立克?
應該用滾水沖的就能夠虹吸
虹吸式 加 普洱 叫 "虹吸普洱"
虹吸式 加 好克立 叫 "虹吸「哈力」"
虹吸式 加 3.6牛乳 叫 "虹吸乳汁"

其實食物都可以放入虹吸式
例如可以放 "腸仔, 蛋" 果啲!