登記成會員
搜索
查看: 4088|回復: 3

[純粹吹水] 台灣帶單車搭地鐵新規定

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

繼高鐵要托運單車後,台灣地鐵及火車(台灣稱「捷運」及鐵路)亦對單車作出限制。詳細請睇下面截圖。(截圖自 Bike Club 刊物中文版)

tmp_12216-IMG_20160511_160944105477325.jpg tmp_12216-IMG_20160511_160844-287681762.jpg

其實 單車上列車, 或多或少會令到其他乘客不便,
模糊既規條 其實變相令大家可以有 "張張就就" 既空間,
但亦會有人會因冇清楚表明而 "大支野" (單車旅行時見好多)

一邊長1500cm / 總長2000cm 條款基本同香港鐵一樣
但最終亦可以比錢/ 選擇其他列車作解決辦法, 最多只係不便
同香港比 "大型行李食自己" 算係好唔錯
我自己踩單車,我都認為帶單車上鐵路係應該買「貨飛」(以前九鐵年代係有呢個安排);事實上一架單車拆轆後都佔幾個成人嘅空間,響繁忙時間真係幾阻人。
egg_studio 發表於 11-5-2016 08:00 PM
我自己踩單車,我都認為帶單車上鐵路係應該買「貨飛」(以前九鐵年代係有呢個安排);事實上一架單車拆轆後 ...

以前九鐵有但合併後就直接劃一禁止所有單車進入港鐵收費區範圍。到後期先 "放寬" 將單車拆去前轆或更變型態 (摺疊後) 以 "大型行李" 看待同以 "攜帶大型行李" 附例規管

所以今時今日港鐵依然係禁止單車
而我地所攜帶既唔係 單車 而係 "大型行李"

不過同樣係攜帶大型行李既水貨客
同攜帶 "大型行李" 既單車手

後者會經常被提醒
例如去頭尾卡 / 搭LIFT
而前者正常係唔會有人理佢

但由於總長200cm / 一邊長 150cm如上面報道其實大部分 "大車" 都超過左
所以雖然係當 "大型行李"但其實港鐵亦隨時可以以 "超過符合長度" 而禁止拆轆單車進入收費區範圍
所以大家都係隻眼開隻眼閉既時候咪你就下我我就下你!

而講到入車箱同拆轆呢度分享下我既 "扎" 車方法
事實上單車拆轆後我會咁樣 "扎"
手把夾住前轆手把就唔會 "郁黎郁去"

架車企響身既時候係咁樣

入到車箱都係企響身
一隻手 攬住架車, 拉住手制
一隻手 揸住扶手
人車合一大概佔2個人既企位空間
一來好上車二來比較上冇咁阻人!