登記成會員
搜索
查看: 5191|回復: 10

[純粹吹水] Wellgo腳踏保養

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

單車上的Wellgo B67腳踏已使用接近八年,早前發現左面腳踏發力的時候發出異聲,尤其是上斜最明顯,立即上網研究如何保養及維修,原來這是非常簡單的事,以我雞手鴨腳都可以應付,使用的工具及消耗品如下:
  • 15號薄開口扳手
  • 9mm六角套筒扳手
  • 6mm六角扳手
  • 686zz啤令x2
  • 竹筷子
  • 雪油
  • 布碎
第一次替腳踏拆散的時候,先從鏈餅拆掉腳踏,然後用使用工具拆散腳踏,用布抹掉所有零件上已變黑的雪油,然後重新添加,最後安裝回原處,之後轆車測試已解決了異聲問題。
上星期同事剛巧出外買東西,便麻煩他順便買兩顆啤令,替換腳踏內舊的啤令,牌子個人喜好,我就隨意那隻牌子有存貨便買,型號就必需是686zz;前晚再次拆散腳踏,再用竹筷子從另一邊推出舊啤令,然後更換新的,保養及維修算叫完成,稍後再測試。
備註:唯獨腳踏內的自潤杯士沒有更換,原因是找不到甚麼型號,目測應該沒有損耗,可以繼續使用。

Wellgo B67拆散

Wellgo B67拆散

686zz bearing

686zz bearing

官方解說圖

官方解說圖

官方解說圖

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
egg_studio + 40 支持原創

查看全部評分

啤令方面,你響「九龍」定「新界」買?
egg_studio 發表於 2-3-2016 07:40 PM
啤令方面,你響「九龍」定「新界」買?

九龍
幾年前我去「九龍」配啤令,佢地話唔做零售,所以以後只去「新界」……
egg_studio 發表於 3-3-2016 10:57 AM
幾年前我去「九龍」配啤令,佢地話唔做零售,所以以後只去「新界」……

可能同事買得多啤令呱...
「新界」係未好齊貸, 我架giant vt係時間換 suspension pivot 俾令, 想問:

1. 係未拆舊 bearing 去配就得?

2. 邊處可買 拆舊 bearing 既 tools?

THANKS!
1. 最好拆出來配,另一方法抄下Bearing型號去配,據說Enduro bearing專為單車而設,相信各型號都齊備,但要在網上或單車訂購;早前從網上看過比較德國Bearing運作,好像後者順暢些,而後者較平宜,可以作參考。
2. 在香港不清楚那裡有售安裝及拆卸Bearing的工具,而外國網站有介紹,如Real World Cycling及DIYMTB都有網上訂講,但價錢很貴,如非經常使用,我會選擇給單車店處理,當然淘寶都有售。以下給你參考,是完全DIY工具,有信心者可以一試。
http://forums.mtbr.com/giant/tra ... ent-how-242343.html

備註:各師兄如發現錯誤麻煩更正

謝謝 Dominic 兄!

無錯, 外國的安裝及拆卸Bearing的工具太貴, 會試下在淘寶找, 不過未找到
egg_studio 發表於 3-3-2016 10:57 AM

我舊年rebuild 軟架frame bearing, 去九龍bearing行都買到喎~
kingswoodkc 發表於 4-3-2016 10:35 AM
「新界」係未好齊貸, 我架giant vt係時間換 suspension pivot 俾令, 想問:

1. 係未拆舊 bearing 去配就得? ...

bearing 我通常用扑頭打佢出黎.  單車bearing咁細粒 唔使用"積餅"  *Enduro d 啤呤積餅太貴了...
裝落去時我,我會塗d grease 係bearing殼上,用c clamp 夾住扑頭"炸/逼"佢入去.

我以前都係踩VT team 同 NRS ~!  

Thanks hnixonk!