登記成會員
搜索
查看: 5105|回復: 5

[純粹吹水] 買fork油

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

各位師兄 想知 元天 兩區 邊度有fork油賣 ?  7.5W
我支好舊的bomber要rebuild了...

我以前換油,用汽車偈油,冇特別用 fork 油。

不過,依家用 Rockshox 行貨,攞番代理做 full service / rebuild (換油、sealers、washer、塵冚),都係收 $320,所以近年都冇自己搞了。

俾代理做貼士:

1) 自己攞去代理:$650
2) 經有行貨賣嘅單車鋪送去:$320
3) 經有行貨賣嘅單車鋪送去,自己去代理攞番:$650
即係最好經單車舖,代理唔主張散客自己上去?
我支係marzzochi...好舊款的2006 model... 我連hk代理係邊間都唔知
而家塵冚裂晒,不過油氈就無漏油漏氣.  訂左seal回來.  準備買油自己搞.

正路黎講: fork油成份同偈油差好遠...  velocity都差好遠...
偈油係multi velocity 0w至15w - 20至60.  fork油係single velocity.

而且fork油通常係silicon base oil.  偈油多是hydrocracked / ester/ PAE based.

兩種油係差天同地. 用途都唔一樣.
不過我以前都係用偈油……用咗幾年都冇乜問題。而且,避震唔會好似引擎咁高溫,所以 single 或 multi velocity 冇影響。

至於油成分,Marzzochi 係用邊隻?
Homan 發表於 4-3-2016 10:51 PM
即係最好經單車舖,代理唔主張散客自己上去?

有啲代理為咗保障零售商,代理鋪面嘅價錢或折扣一定唔會低過零售,所以先會發生幾年前「買 Red 套件」事件。

當然,你去到唔相熟嘅單車鋪,人地又唔會無啦啦俾個大折讓你。