登記成會員
搜索
查看: 3488|回復: 3

「捐窿捐罅」遊粵北(四):通天籮、廣東大瀑布

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

之前去咗幾個地方,可睇番:

「捐窿捐罅」遊粵北(一):核戰避難所、鐵礦洞、鐘乳洞
「捐窿捐罅」遊粵北(二):南華寺、必背瑤寨、楊溪水水庫
「捐窿捐罅」遊粵北(三):神秘圓形

通天籮

之後繼續往西面走,響「神秘圓形」附近嘅係荒廢景點「通天籮」。

通天籮響 1981 年被發現,但近年經已冇乜人去。我地去到時,得一個似係管理員嘅少年看門口,連售票員都冇。之前響山腳問路時,村民都話通天籮冇嘢好睇,叫我地慳番啲體力(唔好踩上山)。不過國內網上就評為「遊人稀少,值得一遊」,所以唔理三七廿一,去咗先算。

通天籮直徑 73 米、深 100 米、底部直徑 140 米、呈倒轉梯形嘅下陷山洞(請參考「喀斯特漏斗」)的。向下望,洞底比洞口闊,仲生咗個密林。不過,冇路向下,唯一落洞方法就係游繩。

洞外有一間人去樓空嘅「科考探險基地」;幾年前,仲可以簽生死狀後,自備工具入洞。依家基地已荒廢,你可以隨便入去玩,不過跌咗落洞死咗就冇人知。

IMAG5663 (1).jpg

洞好大,大到。用一般手機或相機影唔曬。上圖以手機全景模式拍攝,拍唔到真實氣勢。

廣東大峽谷

另一個景點廣東大峽谷比通天籮好啲,因為至少未執粒,不過都屬「遊人稀少,值得一遊」,話唔埋過多幾年,一樣執埋。

正門已經頗殘……

入去行一分鐘左右,就見到大瀑布,十分有氣勢。淨係睇呢條瀑布,加埋冇遊人,已值回票價。

瀑布高二百多米,可遠觀,也可走到瀑布底,感受水沖下來的隆隆巨響。呢張相,唔係 out of focus,而係手機鏡頭被瀑布水彈濕曬。

從山頂行落瀑布底途中,根據地圖,呢間係「電站展覽室」-- 原來已經荒廢。

落到瀑布底,繼續沿水流向下行。

中途會經過幾個細啲嘅瀑布仔,不過一樣好壯觀。

近景係引水道,遠處直畢甩係纜車路軌,俾遊人睇完瀑布坐纜車上番山頂。

不過,纜車已執粒,結果係要行番上去。

行千幾級樓梯( 1368 級樓梯),上到山頂另一邊,睇曬峽谷全景。(一樣 -- 手機係唔夠闊)

通天籮及廣東大峽谷呢兩個景點,有興趣去就快手,否則幾年後應該執埋。
大峽谷早十幾年(2000前後)跟屋村旅行團去過,
印象中極偏遠, 坐車都要兩三個鐘,
當年多人去, 會有村童作小導遊, 當然尾段上山索道亦正常運作

不過, 天然景點咁樣荒廢真係別有一番風味
幾正啵
有無地方扎營過夜?
5542 發表於 13-1-2016 02:04 PM
大峽谷早十幾年(2000前後)跟屋村旅行團去過,
印象中極偏遠, 坐車都要兩三個鐘,
當年多人去, 會有村童作小導 ...

以前香港有旅行團去,近年冇乜聽過,可能耐唔中會有「乜乜美食之旅」會搞,但應該成唔到團果隻。

荒廢雖然另有風味,不過好似通天蘿咁,觀景台前越生越多樹,就嚟乜都睇唔到……