登記成會員
搜索
查看: 15298|回復: 33

[討論研究] 1953 年發現:香港「巨石陣」

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

英國有巨石陣,原來香港響上世紀 50 年代響大埔滘都發現過一組「迷你版巨石陣」。

早前探險版有會員考察一棟響大埔滘一帶、暫時搵唔到歷史紀錄嘅「疑似港英政府高官大宅」嘅建築物,咁大家有時間都搵吓關於呢幢建築物嘅來龍去脈,意外發現一份文件,記錄咗響 1953 年,當時興建 Girassol 大宅時,響工地發現一組約 3 米直徑嘅「巨石陣」,中央有一支不足一米高的石柱,四周被 9 至 10 塊人工雕鑿的石頭包圍。

相關內容:[集思廣益] 神秘獨立屋(閱讀權限 240)

紀錄內提到,經發掘及研究後,排除了係開井或墳墓之類嘅用途,相信係同神明膜拜有關。至於建造年代,紀錄中話「不知道」,但相信是十分遠古年代。

以下圖片取自紀錄內。有興趣睇詳細紀錄,請下載 PDF 附件(有閱讀權限)。

引述出處:呢份資料係響我就讀嘅 University of Hawaii 圖書館搵到。

Screen Shot 2015-11-11 at 11.05.56 pm.png

Screen Shot 2015-11-11 at 11.06.42 pm.png

Megalithic Circle at Taipo Kau.pdf (1.53 MB, 下載次數: 24)

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
leonkin + 20 有圖有文有真相

查看全部評分

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/culture/daily/article/20130923/18433648
岩岩搵到2013年嘅新聞,巨石陣仲有係到
可惜到今日反而係間屋荒廢咗
野孩子 發表於 19-5-2020 12:23 AM
幾前去過此屋,但冇留意到有石陣,走漏眼了。

遊客,本帖隱藏的內容需要積分高於 3000 才可瀏覽,您當前積分為 0

好~~~過~~~癮~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!
同一個山頭仲有瞭望台(Tai Po Lookout), 係一個英國土木工程師係1904年起的

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... D%E6%9C%9B%E5%8F%B0
好~~~ x ~~過~~~癮~~~!!!!!!!!!!!!!!!!!!
忘記引述出處:呢份資料係響我就讀嘅 University of Hawaii 圖書館搵到。
fasinating!
入去Girassol扮考古
12pt 發表於 12-11-2015 11:49 AM
入去Girassol扮考古

我不是扮的,係認真地考,會畫番圖作紀錄!
係香港認真就唔比你入架啦,我去認真申請政府”地方”,全部無回音,扮行山就全部入到 XDDD
咁一於一齊行山, 一齊迷途啦
以為你地去食大茶飯
尋日響附近工作時順路入去睇睇「巨石陣」遺址,稍後出報告~~

IMG_20200517_143816.jpg IMG_20200517_143937.jpg

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
leonkin + 20 支持出相

查看全部評分

野孩子 發表於 19-5-2020 12:23 AM

巨石陣唔係響呢間屋,係附近……

add oil! hope to see a report soon!
AnsonNgNg@FB 發表於 4-6-2020 08:40 PM
**** 本內容被作者隱藏 ****

清楚明白,謝謝。
今天確認了…是6000年歷史
photo here