登記成會員
搜索
查看: 5518|回復: 14

[推介/評論] 皇后山趣聞

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

因工作關係,前排收到關於一單皇后山軍營嘅趣聞。

話說幾星期前,本地幾間官津學校同本地某藝術工作者(唔係我)合作,帶一班學生到龍躍頭文物徑考察及創作一啲視藝 project。

呢位藝術工作者帶學生到龍躍頭,經村民帶領,從「村民通道」(請爬本版舊 post)入去皇后山軍營「考察」及「創作」。

起初,藝術工作者抱疑,問村民:「好似唔入得㗎喎?」

村民拍心口:「有我帶住,冇問題!」

入到軍營後,發現大批警察(應該係做緊訓練),結果村民及藝術工作者被捕,學生就因為牽連幾間官津學校 + 確認佢地唔知頭唔知路,所以放行。

而新聞當然不會報導 -- 一貫新界北區傳統,冇新聞。

所以,大家探險時一定要循正途申請(又請參考舊 post)……

爆趣
大家都無錯,錯在搵錯人帶路 XDDD
爆笑...
土豪鄉紳仲係停留在新界佢地大x哂果個日子?
咁有趣
果位村民會唔會太老定XDD
但係我聽過有朋友見入面有人曬衫,唔知會唔會又係村民呢
YuYeung@FB 發表於 14-5-2015 11:42 PM
果位村民會唔會太老定XDD
但係我聽過有朋友見入面有人曬衫,唔知會唔會又係村民呢 ...

村民都分好多種……有啲真係響度住(陀地)、有啲所謂「村民」,大時大節、有節目先響市區「返嚟」。
我想問, 如果警察拉佢地, 會告咩罰??
皇后山最近去過兩次, 一次獨行, 一次結隊, 但已清拆得七七八八。
非法進入官地
罪名嚴重碼, 是否只罰款, 還是要入獄 ??
ShingWong@G 發表於 21-3-2016 12:31 PM
罪名嚴重碼, 是否只罰款, 還是要入獄 ??

應該票控罰款啫
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20111003/00176_099.html
署方可用《簡易程序治罪條例》檢控,罪成可被罰二千元及監禁三個月

當然,以上只係最高啦,正常都係叫你走就算
明白, 唔該兩位師兄。