登記成會員
搜索
查看: 4992|回復: 7

[推介/評論] 炒黑蜂 + 蛹

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

早前到國內,去到「山卡啦」餐廳,唔知點乜嘢「食送」,所以請老細揸旗,介紹幾道當地名菜。於是除咗一般果啲山水豆腐、新鮮油菜外,老細介紹炒馬蜂蛹,話好嘢,於是叫一碟。當時我多口,話既然有蛹,不如炒埋隻蜂落去,老細諗咗幾秒,話好!於是碟上有蛹又有蜂。

食完發現好食,比禾蟲、炸蠍子、炸草蜢香好多,大概因為成隻都係蛋白質,冇蠍子咁多殼,又比禾蟲同草蜢好肉多。

埋單後,同老細吹一陣,原來起初我聽錯「炒蜜蜂」,其實係「炒黑蜂」。老細話,黑蜂好毒,針兩針就瓜得,所以採嘅方法係,請廉價外省勞工上山採。聽完後,食落都有血有淚。

除炒馬蜂蛹外,另一味地道菜係油炸山坑魚及田螺煲走地雞(不幸,冇相),一樣好食。

呢間餐廳雖然位處山卡啦,但值得一去!

毛見識背姐向天就食得
既然呢間餐廳雖然位處山卡啦,但值得一去!
咁仲唔出地址介紹下?
餐廳張卡片,只有餐廳名及電話號碼。中國好大,有啲地方冇地址㗎。
重口味! 學到野

食過你就知好嘢!

以前食過一串炸草蜢,
除左咬穿腹部, D汁液響嘴裡面而起雞皮之外

其實好似冇咩味道?
果次記得主要味道黎自油炸調未料
黑蜂基本上成舊都係蛋白質,十分香。

草蜢就未食過,炸蜢就好多年前試過,你可睇番昆明街邊燒烤檔。