登記成會員
搜索
查看: 10252|回復: 12

齊齊去石鼓洲戒毒

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呢個可以唔洗分都睇到啦,無乜秘密,就係石鼓洲,只有正途去參觀,無突入方法,因為係禁區,就算比你搶到灘,島上有四隻狼狗警衛犬等你,加上入面個個見慣見熟,有外人一眼睇得出。

石鼓洲以前係船民營,之後改為香港最大的戒毒所,只要你想戒毒,就可以入去。而因應不同情度的毒癮會被分派到不同的舍,就同大學分舍一樣,分別逗留時間長短。島上除人外,都有其他動物,如警衛犬、孔雀、牛、羊等等。由於石鼓洲係禁區,所以物質都係自給自足自己種,壞車壞冷氣乜都靠自己。主要景點有羅馬浴場,以前係儲水庫,而家有另一個大水塘,所以改為養魚,最深達17尺,跳水都得。其餘景點戴妃樓就係紀念戴安娜皇妃係89年同95年到訪而建。唔講咁多,睇相啦,下次有機會要去下。

DSC07020.jpg DSC07023.jpg DSC07099.jpg

DSC07101.jpg DSC07025.jpg DSC07030.jpg

DSC07068.jpg DSC07072.jpg DSC07077.jpg

DSC07041.jpg DSC07050.jpg

DSC07048.jpg DSC07045.jpg DSC07036.jpg

評分

參與人數 1積分 +40 收起 理由
egg_studio + 40 支持出相

查看全部評分

可惜要返工 份工又請唔到假 冇報名 唔知下次等幾耐
我都係要返工,冇得出席是次活動!
好似係一年一次
12pt 發表於 12-3-2015 03:38 PM
好似係一年一次

依家係由政府 or 乜嘢機構營運?

點解當年會起個羅馬浴場響呢個位內?奇怪!
羅馬浴場只係儲水池加美化,島上好多石像,都係院友自己做

政府營運,所以先可以全港最大
我系5會為參觀而及毒的

或者先毒死旺財先
其實好耐以前我都去過做野, 十約三十幾年前。記憶應該無咁靚嘅. 留像最深係好多人都係全裸, 有位女外藉人仕應該係西醫. 內裡戒毒就好似天堂咁, 有的唔再出返外邊做野, 留守繼續服務院友。
多謝師兄分享, 有機會都想去一次.
個清朝官服銅像係咪  林則徐?
yes,林則徐
咁啱今日無線的香港遊樂團都有講少少,去唔到都可以望下!