登記成會員
搜索
查看: 12201|回復: 33

Mac OS X 10.10

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

大家又估估又係咪免費?我部07 iMac 應該而冇得玩了。
用咗 Mid 2010 MacBook Pro (2.4 GHz Intel Core 2 Duo, 4GB Ram) 安裝 10.10 beta -- 由於此機當年係「教育版」,所以九方亦係「特別版」 --  響過去咁多代 OS 及 10.9、10.10 beta 都用到嘅 ML2(正版的)。
亦由於呢部機只做文書 -- 用 Google Docs 做文書、用 Chrome / iPhoto / iMovie 處理相及 video,連 M$ office 都冇,所以不妨用嚟試新嘢。

安裝後,用了一天,初部感覺一般,除咗 startup 比較慢外,日常操作冇乜快咗或慢咗。介面就同 iOS 咁平面化,但當有其他 icon 時(例如 Firefox、Chrome、Adium 等)時,反而有點不倫不類。

Browser 方面,Firefox 及 Chrome 當然冇問題,但 Safari 就問題多了。

一開始用 Safari,就會不斷問你要唔要 update Keychain 及可否用 keychain 入面所謂嘅「confidental information」,無論你選擇「Always allow」或「deny」,Safari 都會不斷咁問。咁要問幾多次,就係你 Keychain 入面有幾多組 password。結果,我㩒咗二十幾次後終於放棄,就 force quit Safari,然後去 Keychain 將所有密碼 delete,之後先可是「正式」使用 Safari。

Screen Shot 2014-08-11 at 11.06.53 am.png

Safari 速度不及 Firefox 及 Chrome,而且「沙灘波」情況嚴重 -- 突有奇想,係咪「原廠」browser 多數唔好呢?好似 MS 嘅 IE、Apple 嘅 Safari?

10.10 beta 入面有一個叫 Feedback Assistant 嘅 software,用嘅回報問題及接收更新通知,不過當要下載更新時,連唔到要去嘅地方。

Screen Shot 2014-08-10 at 10.07.24 pm.png Screen Shot 2014-08-10 at 10.07.20 pm.png
響 MacBook Pro 上用咗約一星期,主觀感覺如下:

• 速度上,OS Finder 的反應比 10.9 快少少。
  • 常用 software,例如 iPhoto、Firefox、PS 都唔覺有問題或者慢咗。
  • 反而 Chrome 真係慢得好緊要(已 clean browser data)。
  • Mail 只能將 junk mail 分類,但唔識將佢地放入 junk mail box。呢個問題響相關 forum 都有不少人提出咗 -- 以前 10.9 已經有,去到 10.10 都冇改善。
  • Sling Player 用唔到。

Screen Shot 2014-08-14 at 11.08.58 am.png

Screen Shot 2014-08-20 at 8.16.03 pm.png
遮住果個唔係名,而係 coming this fall。

昨晚已公布,名稱係 Yosemite,係美國一個名勝景區。同上代一樣都係免費,不過未知邊個年代嘅機種會唔再 support。

至於點解唔係 OS X 11?睇番過去嘅傳統,只係大 upgrade /全新系統先會「上升」一個版本序號,所有 10.10 都係正路。換言之,今次只係 system update,加咗啲一早由 third party  提供嘅功能,例如 dropbox, Google drive 等等,冇乜重大系統更新,只希望唔好拖慢系統速度。
OS 10.10?點解唔係OS 11呢?
用mac咁多年都無見過咁嘅版本

Poster都整埋,睇怕都無假了.....

10.10  叫乜?
比大笪地個 logo 遮左個名
beta版系统超吾稳定
xyufe 發表於 11-6-2014 05:57 PM
beta版系统超吾稳定

我仲未有得 download

Screen Shot 2014-06-13 at 11.49.51 pm.png

我都等緊... 唔知幾時先收到 email.
聽日有得 download beta !!大家小心使用。
經過早兩次經驗(Snow Leopard 上 Lion 及 Lion 上 Mountain Lion)我都係唔 update 住
因為之前經驗都係會令一些常用的 software 死機
Homan 發表於 24-7-2014 03:53 AM
經過早兩次經驗(Snow Leopard 上 Lion 及 Lion 上 Mountain Lion)我都係唔 update 住
因為之前經驗都係會 ...

我冇乜「第三方」 software ,所以會做先頭部隊。
Screen Shot 2014-07-25 at 10.43.50 pm.png

出師不利!

裝完,暫時未覺有乜唔覺, 感覺好似快左.
sunnyslhf 發表於 30-7-2014 09:43 PM
裝完,暫時未覺有乜唔覺, 感覺好似快左.

快咗?近幾年啲 update / upgrade 都未見過「快咗」呢件事了 -- Mac OS X 就好似 Windows 咁,響同一個 core ?上面不斷加入新功能,所以系統越嚟越慢。

九方用唔到,所以立刻 time machine 番去 10.9 了。
egg_studio 發表於 4-8-2014 11:33 PM
九方用唔到,所以立刻 time machine 番去 10.9 了。

九方update 得寧捨慢的

兩睇,始終 10.10 只係 beta 版,坊間所見,都唔會有廠商專登 update 個 software 為了 beta 的 OS。
咁有無快咗?版面有無好大分別?
我冇「深度」試用就 time machine 番做 10.9 了,因為打唔到中文的話,快過光速都冇用。