登記成會員
搜索
查看: 4491|回復: 11

5月25日有冇人有興趣行澗

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

成年冇行過山, 見天文台預測本週日天色晴朗, 加上連日降雨, 澗道水頭充足, 只要週末冇大雨, 水流應該穩定, 此時正是溯澗的好時機。
暫末決定地點, 睇下有冇人有興趣。
如果我自己去就會選擇大城, 黃龍等, 因去過多次, 對地形方向都知道, 且遊人較多, 相對較安全,
但我一直想去d未行過的澗, 如大嶼山的水澇槽, 鹿頸的南涌及屏南石澗, 但因人生路不熟, 一個人就不冒險了。
如果有人有興趣或有其他地方推介, 歡迎提供。

香港石澗資料庫
天氣預測

有興趣,但想知去邊條澗先決定參唔參加
我唔得,當日有單車活動。
Action Asia 月尾會響鹿湖有越野賽,其中會經鹿湖條澗及瀑布,你可以跟佢地條路線,不過上瀑布一段有一定危險性。
部份行山徑因早排天雨封閉,可參考:
http://www.info.gov.hk/gia/general/201405/20/P201405200567.htm

評分

參與人數 1積分 +20 收起 理由
alexphoto + 20 多謝資料提供

查看全部評分

估唔到兩埸黑雨除咗攪到高鐵工程延期, 仲攪到d遠足徑五勞七傷
睇黎都係去大城穩陣D
wongdavid 發表於 21-5-2014 11:11 PM
部份行山徑因早排天雨封閉,可參考:
http://www.info.gov.hk/gia/general/201405/20/P201405200567.htm ...

多謝資料提供
alexphoto 發表於 22-5-2014 01:06 PM
估唔到兩埸黑雨除咗攪到高鐵工程延期, 仲攪到d遠足徑五勞七傷
睇黎都係去大城穩陣D ...

我唔去喇,同日約咗朋友去露營,你哋玩得開心啲

如果你只係一個人去行澗,切記萬事小心。

多謝提醒, 大城我行過好多次, 我主要都係浸下天然直姑池, 上到肥佬麥就沿郊遊徑返城門
alexphoto 發表於 23-5-2014 12:49 PM
多謝提醒, 大城我行過好多次, 我主要都係浸下天然直姑池, 上到肥佬麥就沿郊遊徑返城門
...

期待下次一齊去行山、玩澗、探險
記得用 50222
好懷念當年黃龍SPA二人之旅呀