登記成會員
搜索
查看: 4653|回復: 10

官方地圖

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

請問板主...點樣可以睇到""官方地圖""呢??
係咪係大笪地討論區內呢??
如果係,討論區中既Link又係邊度呢??
因為我見到平時板友放出既圖片,覺得好有興趣,所以好想睇下d官方地圖........
唔該哂!!!!!!!!!
你好,「官方地圖」並非免費的地圖(並非如 Google Map 等免費)。要使用的話,要付月費或/及某地圖及照片的費用,你可到地政署申請 account 及購買。
這些"官方地圖"好像不接受普通人申請購買,如你屬工程、地產公司申請,成功機會先會大啲
wongdavid 發表於 7-4-2014 09:12 AM
這些"官方地圖"好像不接受普通人申請購買,如你屬工程、地產公司申請,成功機會先會大啲  ...

對呀,我和一些會員是行內人,不過行外人也不一定不可以,因為始終是付費服務。
oh...............
我還以為係討論區既貼圖區...........
多謝你地回覆,日後可否放多d到討論區呢?我好有興趣呀!!!
謝謝
ck_1130 發表於 7-4-2014 10:24 PM
oh...............
我還以為係討論區既貼圖區...........
多謝你地回覆,日後可否放多d到討論區呢?我好有 ...

雖然係付費地圖,不過唔係貴,若有需要用,都十分值得。

Google Map / Google Earth 無錯係免費,不過一分錢一分貨,主打花巧嘢及廣告多,反而好多地方都冇,有時中原地圖或百度地圖更詳盡。

地政署官方地圖上網可以付費下載嗎?
ck_1130 發表於 8-4-2014 06:34 PM
地政署官方地圖上網可以付費下載嗎?

地政署有銷售地圖,亦有地圖服務 -- 即係付款然後使用 map server 入面嘅地圖,包括各年代嘅航空照片、渠務、測量、地理,總之範圍非常廣泛。

http://www.landsd.gov.hk/mapping/tc/digital_map/mapprod.htm

至於係咪樓上所講,要行內人先申請到 account,有部分係嘅,但亦有部分係免費或付費後可使用。

我都係聽人講,等我得閒都入去望望先
蛋Ching果然厲害,我對你探險區既post 非常有興趣,我自己亦好中意四維去!
epa999hk 發表於 23-12-2014 04:53 PM
蛋Ching果然厲害,我對你探險區既post 非常有興趣,我自己亦好中意四維去!

版主仲利厲,我只係二打六。