登記成會員
搜索
查看: 6496|回復: 4

鋁合金版任天堂紅白機

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我們60、70後的集體回憶!
在1983年推出的任天堂紅白機,相信陪伴了我們這一代人的不少歲月吧?
本人來說,約小四、小五時開始有紅白機後,孖寶兄弟、熱血硬派、薩爾達的傳說、勇者鬥惡龍、Final Fantasy⋯⋯
花了我不少的青春和時間,也因打機而交了不少朋友死黨!
現有,有公司看準這個懷舊市場,把紅白機變成銀光的鋁合金主機。
消息指,Analogue Interactive 將會發布由 6061 鋁合金製成的修復版紅白機Analogue Nt。
6061 鋁合金亦即是 Apple iMac, Macbook Pro, Air 等等所用的鋁材。
雖然沒有公布太多有關 Analogue Nt 的細節,但已知 Analogue Nt具備RGB、component、S-Video 及 composite 接口。而 Analogue Nt 重量約 3lb,可以接駁四個手掣介面,而最重要一點,Analogue Nt 支援以往的舊卡帶及手掣,不用使用任何模擬器、轉駁及額外設定,就好像我們當年玩紅白機時一樣。。
Analogue Interactive 表示將會在月底正式公佈價錢及發售日期,你又願意付多少錢去「懷舊」呢?
資料來源: http://www.polygon.com/2014/3/12/5502142/analogues-nt-aluminum-nes-to-offer-emulation-free-gaming

問題係好多遊戲帶都無左,一係比人炒貴晒,有機無game
我最鍾意玩沙羅曼陀, 果時我成日叫錯做沙羅曼蛇。
其次係有囡囡除衫的跑馬仔及麻將game
我果陣都係叫「沙羅曼蛇」,好似其中有一版有條蛇形嘅 boss
咦,我都係叫佢做「沙羅曼蛇」啵⋯
不過睇番「沙羅曼」呢D都係佛門字眼,應該用「陀」會啱D