登記成會員
搜索
樓主: lcc100_200

[推介/評論] 大家好~買山地單車~加左圖片

樓主你而家有無單車?
你可以跟我地玩一轉先,到時我地架架不同可以比你感受下
Homan 發表於 13-12-2013 09:16 PM
樓主你而家有無單車?
你可以跟我地玩一轉先,到時我地架架不同可以比你感受下 ...

而家無車呀~~其實我唔係D單身高手我試唔出有咩分別~~好像D人話美記D車架軟..但有幾多個人分別到出來呢~~軟既定意又係咩呢~~個個牌子都有佢既好壞同唔好~~我買美記只係對佢既紋身覺得靓...
lcc100_200 發表於 15-12-2013 08:26 PM
而家無車呀~~其實我唔係D單身高手我試唔出有咩分別~~好像D人話美記D車架軟..但有幾多個人分別到出來呢~~ ...

唔好睇咁多香港討論區,果度大部分係打手/廣告佬。

我踩左單車超過20年,約八、九年前開始學 MTB,曾擁有過 Merida 及 Giant。切身經驗係,七成人三成車,若要着重果三成,經驗係,Giant 輝煌時代已過,Merida 從未輝煌過。響比賽層面上,唔會太多人用呢d牌子(職業賽贊助焗用就冇得講)

呢兩隻牌子,不相伯仲,大家都係最差嘅單車,將價就貨,得個平字,但marketing 就吹到d techique 天花龍鳳,所以成為大部分新手最愛。

假如你手頭係得六七千,其實根本冇得揀,只有台灣兩大名牌,連好少少嘅國内牌子都唔夠,除非買二手或舊一兩年款式(例如我之前話果d六七千Cannondale 29ER 硬架)

之後過一兩年有經驗咪後悔,到時若仲對單車有興趣,就知應該點了。
egg_studio 發表於 16-12-2013 12:02 AM
唔好睇咁多香港討論區,果度大部分係打手/廣告佬。

我踩左單車超過20年,約八、九年前開始學 MTB,曾擁 ...

c兄你講得岩~~~因為我自己對單車又唔了解所以對新手只有買成車~同大家都買開既~~~我連咩件有咩好什麼都唔識~~咁好難選擇既~~  我唔係單車發燒友~~只係鐘意上踩住單車去周圍去~~所以我想買山地車~起馬我自己覺得咩路都ok>.<...~可能係辛苦d....有人叫我自組..叫我買咩件~~唉~~我都唔知個價幾多~~~又間間都唔同價又唔識人....都好難搞>.<...
睇完你D相,我估我架7千幾的 Specialized 硬架可以勝任,但你要有基本換呔及修車知識,同埋要習慣下超過8小時的 cross country 路面騎乘體力
我見你 post 咗幾張相,同我去過嘅朋友影果 d 好唔同。你果 d 似大雨後山泥傾瀉,若然係呢種路,XC 車都唔夠,買定 AM 好了

不過,你要 check 清楚,係咪 2 千幾公里都係咁,若果只係幾百米/公里(例如真係因為果一段山泥傾瀉),就因為為咗呢幾百米/公里去買架 MTB / AM ,然後「犧牲」其餘果二千米,咁計落有 d 問題。

同埋,最重要係練好 d 自己體能,若可以,check check 自己有冇嚴重嘅高山反應先出發。
Homan 發表於 16-12-2013 10:03 AM
睇完你D相,我估我架7千幾的 Specialized 硬架可以勝任,但你要有基本換呔及修車知識,同埋要習慣下超過8小 ...

有呀。。而家每日放工都跑2個鍾頭路。。
egg_studio 發表於 16-12-2013 12:23 PM
我見你 post 咗幾張相,同我去過嘅朋友影果 d 好唔同。你果 d 似大雨後山泥傾瀉,若然係呢種路,XC 車都唔 ...

我6月中7月去係雨季。。。佢唔係全部都係果d路。。但都唔少基本上咩都有沙石。。坑路。泥路。公路咩都有。。。因為我都睇左好多c兄都有行過好多呢d路。。。雨季每日都會落小小雨。。
egg_studio 發表於 16-12-2013 12:23 PM
我見你 post 咗幾張相,同我去過嘅朋友影果 d 好唔同。你果 d 似大雨後山泥傾瀉,若然係呢種路,XC 車都唔 ...

AM???軟架???唔好玩我啦C兄=.="....
lcc100_200 發表於 16-12-2013 07:11 PM

咁就買 700c 粗呔啦!長程真係慳好多力㗎,不能用 26" MTB 比較。
lcc100_200 發表於 16-12-2013 07:11 PM

lcc 兄,買左車未先?