登記成會員
搜索
查看: 6099|回復: 10

轉:(告急)將大浪西灣納入郊野公園事宜

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

source: http://www.hkwildlife.net/redirect.php?tid=82390&goto=newpost

昨天(29/10)早上立法會進行了《 2013年郊野公園(指定)(綜合)(修訂)令》小組委員會會議。

http://webcast.legco.gov.hk/public/zh-hk/SearchResult

大家可在1:12:23開始看, 留意
鍾樹根盧偉國的發言!

現在《2013年郊野公園(指定)(綜合)(修訂)令》小組委員會正邀請各界提交意見書, 敬請大家在2013年11月1日正午12時或之前向他們提意見!
通訊資料在: http://www.legco.gov.hk/general/ ... _s/sc0220131029.htm

你不一定要出席, 不一定要英文或中英兼備, 只提簡單中文書面意見送去其電郵地址亦可。

敬請在限期前提意見! 謝謝! 如錯過了1/11也請在5/11前提交!

這關乎大浪西灣及

幸好大浪西灣守得住並正式納入為郊野公園,但海下、鎖羅盤、白臘、白沙澳、北潭凹等地,好大機會會變成豪宅區
北潭凹??? 唔係掛?
將來只有更多地方發展,相信郊野公園現時亦在研究當中.........
wongdavid 發表於 8-4-2014 06:33 PM
幸好大浪西灣守得住並正式納入為郊野公園,但海下、鎖羅盤、白臘、白沙澳、北潭凹等地,好大機會會變成豪宅 ...

咁如果唔起豪宅而起公屋呢?
egg_studio 發表於 9-4-2014 11:57 AM
咁如果唔起豪宅而起公屋呢?

一定唔會!
加上嗰啲地話就話比村民發展同起丁屋用,但根據地政署資料,差不多全部都已被地產商買下,海下個地盤,已被證實在海外(日本)發售中。
wongdavid 發表於 9-4-2014 04:13 PM
一定唔會!
加上嗰啲地話就話比村民發展同起丁屋用,但根據地政署資料,差不多全部都已被地產商買下,海 ...

咁的話,要多留意城規會的公布。

有一個實例,係我屋企附近(我住新界鄉郊村屋),幾年前有一塊私人土地,本來係住宅,但因某 d 問題,變咗負資產,所以向政府補地價,諗住改為骨灰龕。最後去到城規會時,城規會知會地政處,地政處知會方圓幾里嘅業主 / 住客,問有冇人反對,咁結果大部分人反對下,骨灰龕轉唔成,依家繼續負資產。

所以,就算土地俾地產商收購,特別響郊野公園入面,並非如一般人所想咁,話發展就發展。地產商收購土地目的,可以係同政府換地,或響已有樓面增加地積比率。

另外,若然要反對一樣嘢;(例如上面所講,響海下起屋/發展),應該直接向城規會提出反對,千祈唔好響 d 乜乜 FB 㩒 Like 或者參加乜乜團體嘅遊行,因為完全冇用㗎。

有些保育團體會發起一人一信去城規會反對,當然我覺得合理的都會去信反對。
㩒like或遊行又唔係完全無用,好多團體會以此為民意指標向政府反映,大浪西灣事件都係因有太多人在facebook關注討論,政府才立法規管。
現存制度下,一般人係完全唔知道邊一啲鄉郊地將會被發展,我們也多得這些保育機構報導出來,否則香港好多好地方將來只會變成有錢人嘅私有地。
wongdavid 發表於 9-4-2014 05:51 PM
有些保育團體會發起一人一信去城規會反對,當然我覺得合理的都會去信反對。
㩒like或遊行又唔係完全無用, ...

呢一個亦係我對香港越來越心淡的原因⋯ 因為大勢所催⋯

Homan 發表於 11-4-2014 01:16 AM
呢一個亦係我對香港越來越心淡的原因⋯ 因為大勢所催⋯

唔好放棄呀,一放棄就真係乜都無晒,最怕大嶼山過幾年後會變為第二個將軍澳或馬鞍山!