登記成會員
搜索
樓主: egg_studio

翻牆超簡單 -- 自行架設 VPN server 教學

依家實地響內地,分別以酒店 WiFi 及某市政府(乜乜無線城市),連接屋企嘅OpenVPN ,成功越過長城,去到香港一啲反中亂港荼毒無知年青人嘅報章網站、FB 等等。稍後會出教學。
依家響大陸,用政府嘅免費 WiFi 連上屋企嘅OpenVPN ,乜網站都去到,反中亂港日報,不過慢。

我想問版主這是甚麼意思呀

"LAN 端IP位址設定為192.168.11.1。
因此,連接到BUFFALO路由器的電腦可能無法存取LAN的PC。
應該變更LAN端IP位址及DHCP IP位址集區。
192.168.11.1 係咪 router 嘅 IP ??

若你響街外或國內 / 外用,唔駛理 192.168.x.x. ,只需響「進階設定」頭 2 項選自動,第 3 項唔駛 set。

不過,之前都有提過,用 PPTP 從國內未必會成功翻到,應該用 OpenVPN。

經會員反映,由於 VPN 響部分國家(不止國內)及部分酒店 / cafe 用唔到(因為實在太容易被 block),因此請大家用 OpenVPN。

教學:翻牆超簡單 II -- 自行架設 OpenVPN server 教學

此 post 會上鎖,不能回覆,有問題請另開新 post 或在上面翻牆超簡單 II內提出討論。