登記成會員
搜索
查看: 7256|回復: 4

DIY 魚缸沉木(上集)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

響金魚街買一舊沉木,動輒一兩百(細 size)至幾舊水(大 size),但大家心知,木頭有幾貴?所以從不同渠道收集幾種 DIY 沉木製作方法,分析咗箇中原理,以屋企做得到(並非工業生產),試做幾舊沉木,價值約五舊(金魚街價)

先從已風乾一年以上嘅樹枝選取心儀形狀;木方面有兩種,分別為下圖嘅銀棯樹及下下圖嘅林柿。(若冇時間風乾,可以用焗爐慢慢焗,不過要有咁大個焗爐……)

銀棯樹枝。(已風乾一年)

林柿樹樹幹。(已風乾三年)

先將樹枝 / 樹幹削皮。(工具:大號「界刀」刀 -- 因銀棯樹樹皮不硬,「界刀」刀已勝任。)

削皮後,露出白色木質。不同樹木有不同顏色;林柿樹木色偏紅,以幾種顏色及紋理組合,應該幾有趣。

呢個樹丫位幾靚,不過削樹皮就辛苦 d。

木色偏紅嘅林柿樹。因為係樹幹關係,樹皮非常厚 + 硬,要用一字頭螺絲批 + 搥仔鑿開樹皮。

搞掂!

圖中,上面果舊係偏紅嘅林柿、下面幼身係白色嘅銀棯。

清洗後,放入水中浸一段時間。因為已去樹皮,只要浸到識沉入水內就 OK。若唔等得,就用水煮。不過,我呢幾舊木最細有半米,冇咁大個煲……所以都係放響水缸慢慢浸。

另外,有一 d  size 細嘅木頭,我將佢地放入廁所水箱(若你屋企用咸水沖廁就唔得),因為廁所水箱 d 水經常「更換」,免省換水嘅步驟。

至於浸到幾時,請留意日後嘅 part 2。

呢篇文章幾有趣
下集就有,請留意本星期五。
你個魚缸放得落咩
Homan 發表於 13-1-2014 09:32 AM
你個魚缸放得落咩

放唔落就唔整啦。