登記成會員
搜索
查看: 5108|回復: 11

[活動召集] Unhidden Hong Kong 免費攝影集 -- 召集作品

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

我將會與 Willy 合力推出攝影集,並希望成為系列,長期及不定期出版。

我嘅意念係集合一定數量攝影家嘅作品,環繞一個主題 (Unhidden Hong Kong),以求同存異手法出版。

而每期會由 2 個人擔任編輯工作,負責篩選作品。為保持質素及不流於「龍友」、「水印達人」水平,所以作品需達到一定藝術水平,而出版流程亦會以正統規格執行。所以,會訂下某些限制,請有興趣參與者遵從。

若有幸有第二期,可由其他人出任編輯,以增加多樣性及貫徹求同存異的理念。

此書為免費,所以不會有報酬。

由於第一期不能確認各作品的水平,所以未有計劃印刷成實體書。

有興趣請參考以下資料。截稿日期為 2013 年 9 月 23 日。

如有問題,請回 post 查詢,或 PM 我 or Willy。

Unhidden Hong Kong(暫定)info(1).pdf (202.62 KB, 下載次數: 5)

由於 forum 不能正確顯示上面 PDF 格式,建議下載 PDF,並以 PDF 內容為準。

---------------------------------------------------------

書名:Unhidden Hong Kong(暫定)

主旨:
以香港為基本,從不多於 8 位攝影家的攝影作品,求同存異下,以人文及紀實攝影,展示香港鮮為人知的都會面貌。

目標讀者:全球不同文化背景的讀者。

形式:
  • iBooks 及 ePub(於 Apple Store 及 Amazon 以電子書(攝影集)免費下載)

• 唯 Apple Store 及 Amazon 暫時不提供中文書籍下載或發售,因此,攝影集中的內容,包括題目及描述,必須以英文展示。

• 系列。不定期出版。
  • 每期有兩名編輯,負責篩選作品、貫徹主旨、風格,及聯絡作者。
  • 每期以 8 位作者為限。若稍後有其他人有興趣,可自薦為編輯,以承諾保持相同形式及理念下,繼續出版。

參加方法:遞交不多於 10 張作品

必須遞交項目:
  • 每位作者可遞交不多於 10 張攝影作品。JPEG,不設最高及最低解像度。若解像度較低的作品可能未能符合排版要求,編輯會自行聯絡作者解決。
  • 題目/ Title(英文)
  • 描述/ Description, 100 字以上,應以描述作品、創作理念、或/及作品與人文之關係為主。(英文)
  • 作者/ Biography,不多於 500 字。作者介紹將展示於攝影集末頁。名字按英文字母排列。(英文)

截止日期
  • 截止日期為 2013 年 9 月 23 日。
  • 截止日期後即進行排版,因此,建議作者不要於截止日期前一刻遞交作品,否則若發現作品不適用於出版或資料不齊全,將未能有足夠時間修改引致落選。

注意事項:
  • 繳交作品不一定可入選,一切由編輯作最終決定。編輯篩選作品時,以拍攝手法、構圖、內容、視覺效果、詮釋、文字描述及藝術水平為本。
  • 封面:將由所有作者投票選出一張作品為封面(不可投自己作品)。選出之作品並不代表最好,只表示該作品最適用為封面。
  • 不可顯示器材(例如相機牌子)及拍攝資料(例如 EXIF)。
  • 不接受合成照片(HDR 除外)、電腦繪圖及拼合照片。
  • 作者必須持有作品的版權。
  • 作品上不能任何前後期加入的圖像及文字,例如水印、簽名、網址等。
  • 除個人網頁及電郵外(於作者/ Biography內),不能展示其他聯絡方式。
  • 攝影集內之照片及文字之版權屬作者所有,但不建議於社交網絡,例如 Facebook 刊登,否則將構成版權紛爭。
  • 不接受曾於 Facebook 上分享之作品。(請參考 Facebook 之版權條款)
  • 作品一經刊登,不可退出。
  • 攝影集為免費刊物,作者無權向出版者索取報酬。

都有幾大部份作品上載過 facebook
如果我 delete 左呢?
可唔可以參加?
Homan 發表於 5-9-2013 09:36 PM
都有幾大部份作品上載過 facebook
如果我 delete 左呢?
可唔可以參加?

都唔得,因為上過 facebook 的照片,版權已不屬於你。亦因為如此,就算你 delete 了,其實只響你 account 內 delete 一張版權不屬於你的照片。

亦因為咁,呢個世界除咗香港d水印達人外,冇乜攝影人響 Facebook出相;佢地多數去咗 Google+ Community......
egg_studio 發表於 5-9-2013 10:33 PM
都唔得,因為上過 facebook 的照片,版權已不屬於你。亦因為如此,就算你 delete 了,其實只響你 account ...

爬左成晚 facebook 都未見到有 privacy policy 提及?
Homan 發表於 5-9-2013 10:45 PM
爬左成晚 facebook 都未見到有 privacy policy 提及?

揾吓有關Facebook,包括上年收購 instagram 既新聞都有講。

因為當時呢條條款同樣適用於 instagram 上,所以引起一輪 delete 相及 close account 潮。

叫得大家參考  facebook policy ,入面當然有講,仲要一開始就有寫。

所以,一直以來我只係放相响自己 website或大笪,然後 share link.只有咁樣做,先保障作品版權(題外話,大笪地上的照片是歸作者所有的)

Google+ 就版權歸作者,所以果邊有大量攝影作品 community
小弟從事出版,對排版亦有一定認識,要幫手的話請隨便開聲
wongdavid 發表於 5-4-2014 04:59 PM
小弟從事出版,對排版亦有一定認識,要幫手的話請隨便開聲

敢問 David 兄點搵到大笪地?

都係聽"上山容易樂山行",聽到有趣題目,上網搵下相關資料就上咗嚟囉
不過,依度人流真係唔多,會回覆或出新post嘅會員亦都唔多,你哋要諗諗辦法喇
wongdavid 發表於 5-4-2014 06:36 PM
都係聽"上山容易樂山行",聽到有趣題目,上網搵下相關資料就上咗嚟囉
不過,依度人流真係唔多,會回覆 ...

冇辦法,forum 響本地越嚟越難做,因為大部分「雙向」討論去晒 FB or Whatsapp,而本地好多 forum 依家慢慢轉型去單向內容提供,好像「上山容易樂山行」都係因為大笪地先搵到我去做節目 -- 大部分嚟呢度嘅,都係搵資料為主,所以一般都唔會出聲,即係舊時所謂嘅 CD-ROM。

不過,好彩係,雖然回覆嘅人唔多,其實大笪地嘅瀏覽率係幾高,至少廣告收入夠俾 server 租金,自己養到自己。

咁又幾唔錯喎!之前浦開嘅forum而家好多都.............
我覺得FB/Whatsapp等雖然流行,但有交流嘅都係圈子內嘅朋友,團團轉吹水就多,但想眼界開啲、睇同聽多啲嘢,尤其係個人分享,forum一定比那些社交網站好!
wongdavid 發表於 5-4-2014 10:47 PM
咁又幾唔錯喎!之前浦開嘅forum而家好多都.............
我覺得FB/Whatsapp等雖然流行,但有交流嘅都係圈子 ...

所以正係我所講嘅「單向內容提供」 ~~~

以前大笪地為咗希望多 d 人嚟「回覆」,所有圖片要登入 / 登記會員先睇到。起初呢個方法都 OK,後來兩三年前 FB 流行(其實 FB 係兩三年前先響香港流行,比外國遲幾年,所以依家外國越來越少人用時,香港可能先到高峰??),為咗圖片而登入嘅人又少咗。所以,上年(定前年?唔記得)就改咗 setting,唔駛登入都可以睇到圖片,結果係會員冇乜上升,但瀏覽率高咗好多,帶動廣告收益都多埋,而且有 d 公司/機構會搵我地出「善」稿或落 banner 廣告,所以夠收入去負擔 server。

我自己計上forum同上FB唔同所以咁多年黎我照上F0rum找資料..