登記成會員
搜索
查看: 5619|回復: 9

[討論研究] 赤鱲角(赤欖角)鎢礦場倒塌新聞剪報

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

從特別渠道得到關於赤欖角鎢礦場的剪報,從中得知:

• 當年港英政府不但冇即時搶救,反而因為假期,所以又推遲一日,咁 d 礦工明明未死都搞到死得;
  • 失去了日期部分,所以從《雷瑞德被恐嚇案》推算,大約係三十年代之後。雷瑞德是九巴創辦人之一,估計俾得人恐嚇,應該係創辦咗九巴之後嘅事;
  • 另外從制水新聞估計,礦場事故應該發生響 70 年代(不是 63 年的制水,因為新聞中提及「十年前那回可怕事」);
  • 赤鱲角原名為赤欖角。據當年玫瑰園資料及「大笪地官方地圖」顯示,當年赤鱲角係一個島。1963 年高空圖冇影過赤鱲角;1974 年唔見有人為建築;而到 1982 年響島嘅西面有填海,唔知同礦場有冇關係?。

Screen Shot 2013-08-28 at 7.42.26 PM.png

Screen Shot 2013-08-28 at 7.38.53 PM.png

另外可參考 mcw 兄的分析:http://www.photomarket.hk/forum. ... 4974&extra=page%3D1

@mcw 兄:有冇呢方面資料?

哈哈
第一眼望落以爲係講大磨刀...........望多兩眼以爲前機場.............. 不過想兩想覺得唔太對路............
睇番張官方礦場礦產地圖, 前機場完全無產鎢礦..........
(依然upload fail 其中一張, 我upload 在此)http://imageshack.us/photo/my-images/22/t4ew.jpg

由上面礦產地圖在機場以南的確有曾開發過的鎢礦
然後我再看看政府官方地圖,在地質圖發現東涌的確有鎢礦,並指示了入口

由此,我相信新聞是指此礦場,未知你有何看法?
對於此事,我可以看看有沒有相關資料,但相信需要一點時間
得到報紙「未 crop」版,從跑馬煞科及勞動節新聞所見,確認是 1960 年 5 月 1 日。

mcw 發表於 29-8-2013 01:46 AM
哈哈
第一眼望落以爲係講大磨刀...........望多兩眼以爲前機場.............. 不過想兩想覺得唔太對路..... ...

如果張地圖太大,就會 upload 唔到(呢個係 server 限制,因為我地租平價 server)

你可以 resize 至 1800px,應該冇問題。

若真係要大 size,就以「附件」上傳,咁就可以大好多。不過睇時要先 download。

至於礦場係咪響前機場 or 東涌?我認為真係會響赤鱲角島上,因為若當時礦場響東涌,冇理由新聞會話響赤鱲角島上。

另一考慮係,既然石磨洲及東涌有鎢礦場,咁範圍內嘅赤鱲角一樣有嘅機會唔細。

我響 WiKi check 過香港幾時有制水,WiKi 只提及 60 及 70 年代(我都經歷過),冇提 50 年代制水呢件事,所以有時上網 d 嘢,不是 100% 準確。有文字/報章紀錄就好 d 。
可能係東涌,一直講茜草灣有礦洞不過茜草灣,就遠離赤欖角
報紙內文的確係講赤欖角洲而唔係東涌
12pt 發表於 29-8-2013 02:07 PM
報紙內文的確係講赤欖角洲而唔係東涌

所以......依家 d 嘢,都係上網你抄我、我抄你,睇見制水果 d 資料已經知。
去圖書館搵舊報紙?
12pt 發表於 29-8-2013 02:26 PM
去圖書館搵舊報紙?

我細佬響資料館找到的。

以前  d 報紙,非禮案都公布埋受害人姓名同邊度返工,真係大 x 鑊。

好奇怪,兩張jpg少於1Mb, 兩張最初fail 曬,之後再試n 次有一張成功.................
anyway...........之前睇前機場D 圖,佢都係露天開採高嶺土,我記憶中,影過去ge 情況有D 似青山(極度風化的爛地)
印象中香港地質學會以前D 會訊(有得download as pdf) 有講過赤鱲角開採礦物