登記成會員
搜索
查看: 24370|回復: 20

[轉貼] 法官大人 : 呢度有兩個極品,選一個同你做人世!

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

呢度有兩個極品,選一個同你做人世!-----> 自稱月入 $30K 港女

[轉自] http://www6.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9279872

補充資料

港女: http://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%B8%AF%E5%A5%B3_(%E7%B6%B2%E7%B5%A1%E7%94%A8%E8%AA%9E)

港女,源於香港網絡用語,用以貶稱有自戀傾向、拜金主義媚外的香港女性。對照港女現象,有些香港男性會被貶稱為港男、狗公(即像那樣卑躬屈膝討好女性的男性,亦即其他中文地區所說的「馱獸」)。

該詞本來泛指香港女性,語調中立,常用於報章標題,以求節省空間,但近年網上討論區每當評香港女性時,文章不時採用「港女」一詞。

約2005年底開始,維基百科式網站香港網絡大典開始出現評論「港女」文章,並把「港女」定義成「貪錢愛名牌」的拜金主義者,這字義逐漸在大眾傳媒採用[1],港女與毒男成為討論兩性衝突的熱門話題。 

回復 2# 的帖子

我都有睇呢個節目 , 睇左都冇咩讀後感 ... 只知道一樣野就係 ... 宜家佢點講都好 ... 當佢遇到一個自己心儀既目標 , 就算比人呃完 ... 咪一樣話人地點差自己點高 ... side 9 氣 ....
同意

回復 4# 的帖子

究竟講緊乜? 都係女人一個,點解要標籤"極品" "港女" "月入30K",世界上有咁多女性點解要選其一?

原帖由 c_Foo 於 2009-3-19 12:11 發表 究竟講緊乜? 都係女人一個,點解要標籤"極品" "港女" "月入30K",世界上有咁多女性點解要選其一?

你梗係無睇果集了

佢地兩個講到自己好似「典型港女」

條 thread 冇咗! 乜都唔知,只可以講相由心生 ~~

回復 8# 的帖子

update 左條link了 睇睇啦~~

http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=9279872&page=3#pid195318589

glevix 2009-3-16 09:39 PM

41# 引用 報告

女性比男性學歷高, 其實早有研究
當然研究未必直指香港.
是否可以推斷女性比男性, 較易有高學歷, 都要由大家判斷

依班大學港女, 要搵男朋友, 一定要高人工過佢, 係宜家呢個講求溝通既時代
女性既語文同溝通專長係會更突出
係香港Business當道既社會, 講求溝通

「大學之中, 女性人數較多」「女性語文能力較高」

男性語言能力係較差,不過, 我想大家留意下, 男性對 數理係好 d ...
不過未必盡信

男性原來較係重視路面 sense, 行路時, 我都未出聲, 佢就會自己行開d 讓下條路行下喇 (我自己認為) !
i.e.一組人之中, 自己o既地位, 角色,
女性鐘意睇人面色, 鍾意同人傾計, 鍾意去了解人, 鍾意玩公仔去代入

男性寧願求其有分工返都唔想讀書

女佔盡優勢,又點 ?要搵男朋友, 一定要高人工過佢,
假設大學生平均收入差唔多, 即係 女53% 搵男 47%...
已經有 6% 係搵唔到, 如果再加上收入又要高過佢又少左
同埋大學港男可能會揀大學以下學歷既人做女朋友,
即係依班大學港女, 搵男友係難上加難

呢篇文章更妙...

也談「港男‧講女」

三月八日的星期日檔案「港男.講女」,擺明為婦女節贈慶。內容其實不離港女特質和港女現象,論點很難再有新意,但仍有觸動觀眾神經和興趣的市場。

值得一讚的是其編輯手法,大玩「心照不宣」暗示,沒有一句評論典型港女,只擺了幾個「人辦」,讓大眾知道如何才稱得上是「港女」。

編輯們在這集內容上,立場鮮明,看得出節目製作時,其鞭撻港女言行,工作人員一定是寓工作於娛樂,一邊做一邊大呼過癮。節目裡最令人觸目的並不是引用港男導演林子聰和港女聖經作者葉一知,講解何謂「港女」及「港女行為」,而是找來幾個「人辦」,讓觀眾在腦海裡印下了港女的真實形象,勝過千言萬語。

節目裡先後找來三組「女士」,第一組是張慧慈,其「獨攬財產,收歸名下」的謬論人所皆知,不贅。這次出鏡只是畀機會讓她平反,可是攝影師和剪片人員都在強化突出其丈夫有口難言的無奈表情,與她當時「用溫柔掩飾背後荒謬無理」的謬論構成一個啞子吃黃蓮的感覺,有這樣的一位賢妻,其幸福可想而知。

第二組是三位時裝店女生,三位女生無論裝扮及化妝,一式一樣。這一組代表反映現時大部份廿來歲女孩子的意識和價值觀。對於她們,相信編輯對三位女生沒有甚麼立場,只是展示其普遍性。

第三組則是一位叫FLORENCE的時裝買手女士。節目中並無對她的言行有任何評語,但鏡頭的運用,處處發現出其嘲弄的意味。以下找來一段節目片段,大家可以從TIME LINE第三分鐘開始看,就會發現訪問她的過程,鏡頭會作ZOOM前ZOOM後或作前後的擺動,令畫面製造出「驚呼」「震驚」的感覺,再配合她的言行,那副自鳴得意的嘴臉被強化突出,令觀眾不自覺的留下了不順眼的印象,這無疑是跟她開了一個公開的玩笑。

其聰明之處就是當事人不滿其表達手法,要投訴也無從入手,只能頓足搥胸,悔不當初。

期待下集星期日檔案。

「三萬蚊」港女搵到條仔「e泣」了…

睇來wongfai的理論好似o岩d…

女人始終係不甘寂寞既動物

回復 13# 的帖子

無需諗太多 , 事實就如此 .... 你今天搵 30k , 第日可能搵 3k ... 咁點呢 ... 求人要 ?? 簡單 d 啦 ... 唔好睇外面既(覺得自己高)風氣行事 , 有自己實際既風格吧 ~
佢地真是冇唸過太多,思想十分確定亦好有自己風格,就係 $ 30k +
條片唔係偷拍, 個男人至少望咗鏡頭4次, 個港女似乎都知道, 而且仲好似曬緊嘢, 我覺得個男人除咗埋單果刻之外,全程似做鴨
做鴨都可以比錢的,但會claim返條數落單度 !!!

回復 17# 的帖子

老實講,我都覺得條片有d流~ 似係特登拍出來的~~ 唔知條女收< face > 雜誌幾多錢呢?

回復 19# 的帖子

原來計埋呢 d 收入總計 30k ...