登記成會員
搜索
查看: 6844|回復: 10

[活動召集] 牛牯嶺軍營遊(人數足夠,截止報名)

活動類型:
遊山玩水
開始時間:
10-8-2013 12:00 PM
活動地點:
大埔
已報名人數:
剩餘名額:
3 人
報名截止:
7-8-2013 07:31 PM
人數足夠,截止報名

星期六上牛牯嶺軍營影相。

早前初部探路 + MTB 練山,有 2 個前往方法:

1) 搭 / 揸車到和合石,向下行 400m ,但上次行經時發現山路已生密,要帶開山工具。
2) 搭 / 揸車到和合石,響某墳墓後有秘密通道前往。
3) 搭 / 揸車到林村,然後行 2.6km 上山。

軍營響各大地圖上已經消失。 Check 番大笪地上嘅"政府官方地圖" + "政府各年份高空圖片",都只係係咁夷有 d 痕跡。

Screen Shot 2013-08-05 at 7.30.10 PM.png
1963 年高空圖片,軍營尚在,頗完整。

Screen Shot 2013-08-05 at 7.42.29 PM.png
"政府地理地圖"就有 mark 頹垣。

Screen Shot 2013-08-05 at 7.29.02 PM.png
Google Earth 就最頹垣,連 1963 年嘅解像度都不如。

有興趣就報名。

已通過 (1 人)

留言 申請時間
alexphoto

踩車or行路?

6-8-2013 12:22 PM
我要內部相片
星期六去完咪有囉。
2.6km 上山, 估唔估到有幾斜?
咪平時踩牛牯嶺練上山果條路囉,單車版圖文並茂。
http://www.photomarket.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=5119&extra=page%3D1&mobile=2
我鍾意方案二, 可順道參觀和合石。(因我未去過)
帶同2個廢墟 friend 黎 ~ 唔楂車,12:00 可以係邊集合?
如果唔揸車,就粉嶺火車站集合,先午餐,然後搭的士或行路(隨你選擇)

另外,到時再介紹一處粉嶺 60 年代豪宅,早前翻新工程爛尾,依家半荒廢,有庭台樓閣,小橋流水,之前同某 d 「報稱廢攝/廢墟」嘅廢人介紹過,但佢地竟然話上網未見過所以冇興趣 -- 如果上網一早有人去過搵得到就唔係探險啦,只係旅遊 / 郊遊樂。

此道理亦適用於牛牯嶺軍營,因為好似上網唔見有相。
衛星圖片可考慮用"中原地圖",個人覺得較為清晰,一定比google好
wongdavid 發表於 1-4-2014 05:31 PM
衛星圖片可考慮用"中原地圖",個人覺得較為清晰,一定比google好

不過都係睇唔到個軍營。