登記成會員
搜索
查看: 4265|回復: 3

The Mac Freebie Bundle 2.0 限時免費下載(及開箱文)

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

一間叫 Stacksocial 嘅公司免費送一 set 10 款嘅 Mac software 套裝,有興趣可於限期前登記及下載。

十套 software 包括以下:
Screen Shot 2013-07-25 at 12.49.19 PM.png

Screen Shot 2013-07-25 at 12.43.05 PM.png
登記後會入去 download page,會附有 License Code。(登記時可以用 Facebook login,不過會俾權限對方查閱你個人資料及 friend list,所以建議用「即棄」email address 登記。)

我試用咗幾款,其實都係做一 d 簡單到冇得再簡單嘅工作,例如:

Screen Shot 2013-07-25 at 12.48.28 PM.png
ButtonDesign for Mac -- 簡單到笑咗出嚟,仲以為係 Wins3.1 年代嘅產品。原價竟然要 US$20!

Screen Shot 2013-07-25 at 12.48.43 PM.png
Shine 係響影像上面「打光」,若嫌用 Photoshop 麻煩或者冇 PS,就可以考慮,不過效果簡單,做唔到複雜少少嘅效果。原價一草,抵過上面果個 ButtonDesign for Mac。

Screen Shot 2013-07-25 at 12.57.43 PM.png
至於 Quick Resizer,若 Mac 用家,應該知道 Preview 都可以做同樣效果,所以可能佢有自知之明,原價只係一蚊,純粹攞個彩。另見Preview 一次過 resize 圖片(呢個我連試都費事,用官網張圖算了)

Screen Shot 2013-07-25 at 1.06.55 PM.png
PaintMee 就留番大家用了,因為我係畫家,鍾意自己畫。(所以我都冇試呢個,用官網張圖算了)

Screen Shot 2013-07-25 at 1.06.33 PM.png
重頭戲係原價 US$50 嘅 WedDesign。佢可以製作網頁 (webpage) ,但不能將網頁匯集成網站(website)。對 PHP 及 XHTML 都有 support,但若以製作網頁經驗,只 offline 做而不連接 database,好多嘢都做唔到。依家主要 PHP 網頁都直接響 webhost 嘅 cpanel 編輯,冇需要 offline 響電腦做。而 WedDesign 提供嘅介面,亦同 cpanel 差不多。仲有,WedDesign 冇 FTP 功能,所以編輯後嘅網頁要另外用 FTP client 上傳。

所以,對我嚟講,又係冇用。

試用後若不合心水,記得用 AppCleaner 刪除(另見簡單、免費、好用的 uninstall 工具 -- AppCleaner

多謝分享,反正 free,下載來哂下 SSD 的位先~
我用開dreamweaver, 已夠用有凸了
willywong 發表於 26-7-2013 10:09 AM
我用開dreamweaver, 已夠用有凸了

不能與 Dreamweaver 比較。那套 WebDesign 只係做 webpage,做唔到 website 的。