登記成會員
搜索
查看: 5261|回復: 5

初探新版 Google Map 7:有嚴重問題,請小心使用,或不要更新

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

尋日 Google 推出新版 Google Map,今日我部電話及平板就自動 update ,因為開啟了 auto update。

若你未 update,請先睇呢個 post,先決定應唔應該去馬。

首先有三樣功能冇咗:

1) Google Latitude -- 依家整合咗去 Google+
2) Offline map -- 冇左!?
3) Location History - 據 Google 講,話整合咗去 Google+,但唔見有。

另外發現大小問題各一:

1) 我求其 search d 嘢,地圖上冇嘅地方,例如古洞水塘(Google Map 上一向都冇存在過呢個地方),就出美x物業。
2) 新增 Bicycling,報稱顯示單車路線,不過顯示出嚟大部分係屬於郊野公園嘅非法路線,而真正嘅單車徑則不會顯示。若跟住地圖行,好快就法庭見!

Screenshot_2013-07-12-00-32-29509459525.png Screenshot_2013-07-12-00-37-52-1996013419.png Screenshot_2013-07-12-00-38-12334937365.png
之後若想報告錯誤,就出以下畫面。

所以,若你未 update,三思而後行!
Apple 比左錢 Google 要佢個 map 差D,拉近兩者距離??
嘩,差都無論...差都無能用
係個地圖軟件有問題,而地圖 database 應該冇 update 過,除了古洞水塘外,若你響北區  search 單車鋪/單車店亦有缺漏。

此外,driving direction 亦有錯,有d淨係人行嘅路地圖都以為車入得。亦有帶你行禁區(未解禁路段),除咗單車友要警惕外,揸車都要份外小心。
我冇set auto update, 我唔update著.
今日踩完單車,對比路線後,又發現另一個問題。

若以 Street View (街境圖)顯示一條冇街境圖嘅道路,例如今日經過嘅小坑村村路,舊版 Google Map 會出現灰色人仔,表示冇街境圖。而新版不會,只會顯示附近有嘅地方,所以,一不留神,又會行錯路。

Screen Shot 2013-07-12 at 6.23.29 PM.png
圖 A:點選天平山和小坑村之村路,左上角顯示地方名及街景圖縮圖圖示。藍色為點選位置,紅色為實際街景圖位置。於圖 A 畫面上,不會提醒你此地方(藍色)沒有街景圖。

Screen Shot 2013-07-12 at 6.23.49 PM.png
圖 B:按下圖 A 左上街景圖縮圖圖示後,顯示出紅色位置,左下角為街景圖位置,並非圖 A 點選之地方。