登記成會員
搜索
查看: 3865|回復: 4

七七事變 -- 香港在日本

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

響 Google+ Communty 見到呢張相,影相人連自己響邊都唔知,定係覺得 mark "Japan" 會唔同 d?

Screen Shot 2013-06-21 at 9.33.32 PM.png

唔怪得年年六四洗腦晚會就吹到十幾二十萬人參加,尋日七七事變前夕就得 20 人去抗議(去完六四洗腦晚會果班唔通去咗日本旅行?),而「美國老細」嘅政黨就影都冇(前特工洩密都唔見過呢 d 政黨出嚟鬧老細 / 抽水)?我廿幾年前已經反思咗呢個問題,但每年仲見不少人去參加果 d 乜乜晚會,講句「愛國」都唔得,何來談民主?若俾你攞到政權,會唔會好似某「國家」咁向美國申請做第 51 個州呢?

tag 呢D common 字眼容易 draw attention 嘛
instagram, facebook, 大笪地 keywords 異曲同工之妙也
咁呢度要改名做日本大笪地了
讀U果陣,啲鬼佬都以為香港係日本.
willywong 發表於 8-7-2013 11:44 AM
讀U果陣,啲鬼佬都以為香港係日本.

我經驗同你一樣,大部分美國大學生唔知道香港響中國,而非日本。但亦有人以為東京響南京隔離,但佢又知道南京響中國。

更有一個澳門留學生,以為七七事變後,日本侵華,最後竟然以為日本係戰勝國!

所以,去六四洗腦晚會果班人,大部分都反對國民教育,但七七事變唔見人,其目的顯然而見也。