登記成會員
搜索
查看: 4009|回復: 9

晚清婚禮照

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

晚清期間,一對新人於九龍城寨外拍攝的中式婚紗照

Junius & Derek-3.jpg

Junius & Derek-2.jpg

Junius & Derek-1.jpg

背景處理得好差,而且表達不到主題......
egg_studio 發表於 26-6-2013 09:17 PM
背景處理得好差,而且表達不到主題......

請賜教~~
咪就係背景處理得好差...... 人像(主體)後面嘅大光圈效果做出嚟好似爛咗 / 甩色嘅 studio 背景紙咁。

另外,主題係響「城寨外」和「晚清」,但表達唔到。(HKDSE 視藝考試已經會扣了 30% 分數了)

此外,由於中式婚禮禮服相比西式「花碌碌」,若影黑白 / 單色,冇留意到禮服同背景(樹葉)質感太接近,我估計當時禮服係紅色,而背景綠色,響光學 viewfinder 前睇到有明顯反差和對比,主題十分突出,但 "後期" 一轉單色,立刻炒大鑊 --> 成張相「花碌碌」。

呢點正好成為例子,解釋點解之前有個 post 研究,正統攝影係唔可以先影彩色然後"後期"轉黑白/單色,因為彩色和黑白取景構圖時考量完全不同。(或者因為用光學 viewfinder 時冇留意 -- 依家 d 新一代只着眼"後期",亦冇正統 studio 訓練)

請睇番 機皇對決 Canon EOS-1D MK III vs Sony A99 第 #22 個 post

egg_studio 發表於 27-6-2013 12:40 PM
咪就係背景處理得好差...... 人像(主體)後面嘅大光圈效果做出嚟好似爛咗 / 甩色嘅 studio 背景紙咁。

另 ...

謝謝~ 今次堅學到野~ thx!!
買新力相機啦!

無錯無錯… 其實我第一部數碼機都係新力架
Homan 發表於 28-6-2013 01:05 AM
無錯無錯… 其實我第一部數碼機都係新力架

我第一部菲林及數碼機都係賓得。
我第一部菲林及數碼機都係Nikon.
我第一部菲林係 Minolta