登記成會員
搜索
查看: 3862|回復: 8

極密相集 -- 冰天雪地龍虎豹

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

有一天,香港三位薄有名氣、集攝影+藝術+探險一身(乜乜 studio、乜乜 production、及「中出達人」)嘅香港人,遠赴國內雪山拍攝,本來影得好地地嘅時候......

好地地嘅雪山風景相

突然!

一位妙齡少女自遠處揮手:「(普通話)你們三位是不是很有名氣的香港攝影師?不會就是香港雜誌介紹的那三個人吧!?我在雜誌上讀過你們的訪問!」(請睇番 MilX Magazines 及 PX Home,或睇番大笪地舊 posts)

少女衝向三人:「(普通話)嘩,好興奮呀,真的是你們三位!是真人!」

少女向三人自我介紹,表示想即興請三人替佢拍攝一輯以雪山為背景(但主要影佢唔好影雪山)嘅相集。

不過,少女亦明白所謂「一架單車、八架摩托」呢個道理,所以表明唔夠錢請得起三人。三人表示,如果收正價,點止八架摩托呢?求其上香港 d 二打六 website 搵個 "攝影達人" 都要八架摩托啦,反正大家放假,決定不收 $$。

少女聽後十分雀躍,立刻攞出手機,希望用佢部手機,影完自己有得睇。所以,呢三位著名攝影師,破格用部 Nokla 20 萬象素手機(唔係 200 萬)處理人像。(咁當然有 d 相用番自己機,先可以響大笪地分享。)

先嚟「港女」例牌 pose;

然後 80 年代國內流行姿勢。

再嚟 80 年代......

攝影師建議唔駛咁多 80 年代,不如擺吓 90 年代 pose,並親身示範。

少女領悟,擺出 90 年代。

以雪為背景又要影唔到雪,唯有以少女的含蓄代替 ......

「中出達人」拍攝情況。

然後到 01 新世代 poses......

欲知後事如何?...... 請下位攝影師接力。

更正,中出達人果篇訪問響 x-zone,唔係 px-home
除了在雪山上的寫真外

少女更驅車帶攝影師到不同地方取景,

中途一時性起,更擒上…

…車頂上洗車
正如不少中日台韓寫真集一樣,當然少不了少女玩水的環節
仲有打遷鞦,同埋例牌背光照~
你班友仔....笑撚死!
alexphoto 發表於 24-6-2013 11:20 AM
你班友仔....笑撚死!

我地影果陣好認真,而少女亦好認真,少女及旁觀路人亦冇覺得有問題,若果覺得好笑,原因就係文化不同,所以要多 d 睇吓其他地方風土人情。

依家等「中出達人」出相了。
少女洗車好有幻想 佢係對3位攝影達人真熱情呀! 有無同少女再有聯絡??來港拍番一輯呀
Jenny 發表於 24-6-2013 01:44 PM
少女洗車好有幻想 佢係對3位攝影達人真熱情呀! 有無同少女再有聯絡??來港拍番一輯呀 ...

如果你輯婚紗相由我地操刀,保證有相同效果。
尼個帖真系頁看不厭