登記成會員
搜索
查看: 9474|回復: 11

[純粹吹水] 和合石鐵路位置研究

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

得到的會員 jeff7262 及 MCW 提供教路,響地圖服務上搵到好多不同年代地圖,對比出當年和合石鐵路嘅位置。

由於我住粉嶺,細過時搭火車從九龍至粉嶺,埋站前會見到一條左轉支線,通往和合石。到年紀大少少,識得踩單車去,但對車站印象唔深,幾年後已經拆到乜都冇。直至依家,唯一(暫時我所知所見)"遺蹟" 就係進入粉嶺站前約半分鐘果個橙色大閘,因為橙色大閘就係當時左轉支線位置;當火車進入電氣化後,鐵路兩旁都圍上鐵欄,而當時左轉支線鐵路未有隨和合石鐵路停用而拆卸,仍保留十多米鐵路  直至大約十年前先將鐵路移走。

Screen Shot 2013-03-11 at 9.13.45 AM.png

Screen Shot 2013-03-11 at 9.13.36 AM.png

ArcGIS 地圖服務上,搞咗好耐,先識點樣將航空圖加入成為圖層,並以透明配對現時位置。我加咗 1963、1973/74,及 1982 地圖,對比現今地圖,大家可見當年鐵路走線就係穿過牽晴間、華心邨、和興體育館,而月台就正正響和合石徊旋處。因此,月台結構已經肯定不存在。而據網上資料,有人幾年前見到和合石公園內有椅子用番當時火車三等車廂椅子,但可信性存疑,不過都會去現場睇睇。

i cannot read....

探險版大部分 post 都不是公開的,你需要多參與討論儲積分才可以瀏覽。
egg_studio 發表於 7-6-2013 09:46 PM
探險版大部分 post 都不是公開的,你需要多參與討論儲積分才可以瀏覽。

正呀,呢D資料非常有趣!

即係話,政府在6﹣70年代發展新界北時係完全重新規劃,唔係好似九龍、香港區咁,根據原有古老街道來慢慢改建吧
曾幾何時,我踩單車去過和合石站原址,希望揾到少少遺蹟,不過睇完當局呢份地圖後,100% 肯定車站已經完全被大廈覆蓋;現存遺蹟只有北行路線進入粉嶺站前的鐵閘。
呢篇響2013年寫嘅「報告」,7年後嘅今日竟然有傳媒「重新包裝」刊出,令我記起有會員曾經講過嘅一句「響西貢行山發現萬宜水庫」。

上文提到「響和合石公園有三等櫈」,我都唔記得當年響邊度睇到呢個「網上傳聞」,但重點係三等櫈其實不在公園裏,是被村民買下,後來輾轉復修及響我屋企了,有興趣就爬爬我啲舊文。
小朋友 時坐過支線去和合石拜山
cshum 發表於 5-10-2021 04:39 PM
小朋友 時坐過支線去和合石拜山

我響附近住,所以反而冇坐過……
謝謝分享,真係唔知曾經有依條支線。
野孩子 發表於 14-10-2021 09:16 AM
謝謝分享,真係唔知曾經有依條支線。

你扮後生嗎?

哈哈哈哈.......