登記成會員
搜索
查看: 4415|回復: 4

NAS 可以做到私人雲端 server 的效果嗎?

登記成為會員,看更多精采內容!

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有賬號?登記成會員

小弟最近想把所有的照片及重要資料放在行 RAID 1 的外置 HDD上,有朋友介紹用 NAS,可以做到家中以Wifi 網絡同步及存取資料。
NAS主機我看過是 Synology 的 DS212j,約$1250

Screen Shot 2013-02-25 at 7.08.47 AM.png

另外兩隻2TB HDD 約$2000左右。
首先想知道,如果我的ISP是行 Dynamic IP,是否就不可以做到在街外以 internet 連接家中網絡?
用Wifi 行網絡存取速度會否定為樽頸?
另外,行2個BAY的RAID 1是否就是行兩隻 Harddisk,但最大容量只是等於一隻 Harddisk 的容量?

如果行NAS沒有什麼大優勢,我就會去買 WD 的 Thunderbolt 雙HDD storage,4TB 也只是$2999
Screen Shot 2013-02-25 at 7.10.54 AM.png
其實 NAS 已經有咗好多年,不過俾 Google 及 Apple 用「雲端」重新包裝過,變成令人如痴如醉嘅新產品。

響屋企 setup 一個 NAS 俾街外用,若屋企用 dynamic IP,需要某 d IP forward 服務,著名嘅有 no-ip.com,不過有 d 廠商,例如 DLink ,本身已提供 IP forward 服務,不需另外搞。若要用 no-ip.com 呢類服務,一般需要裝一個 software 響電腦內,用途係當 IP 轉變時,通知「外面嘅世界」你最 update 嘅 IP。但有 d router 及 NAS 已內置 (包括我屋企嘅防盜),所以唔駛另外裝 software。

點解會有 d 裝置有內置,有 d 冇?因為舊款,價錢平 d 或者設計上俾 Intranet 用而非 Internet 用就唔需要 IP forward,所以買嘅時候要問清楚。

樽頸嘅問題...... 用 NAS 始終用 cable 好 d,雖然現今 WiFi 已經快過 Ethernet cable ,不過穩定性始終係 cable 高。但除非你一次過好多人一齊 access 個 NAS,否則分別唔大,反而係你響街上網嘅速度先係關鍵,例如用 「衫」, 數碼 X 果 d 就死得。

RAID 1 下,兩個 harddrive 都係儲存同一樣資料,目的係當一隻 harddrive 打柴時,d 資料響另一隻上有 backup。

要平的話,其實有個方法,就係買一個支援 NAS 的 router (大約 $200 起),然後將 USB external harddrive / USB 手指駁上去 (當你屋企 / 朋友有大把),咁就係一個窮人版 NAS,而個 harddrive 亦可隨時拆出嚟攞出街。之後,setup 一個 Time Machine,咁就慳番 RAID 1 。

我屋企存相係用緊RAID 1, 同時入兩只2GB HD只有2GB容量, 好處正如上面講萬一死咗一只仲有BACKUP, 我買的盒係靚仔祖國貨約$1300, HD另購.

行NAS都有些少興趣, 但使咪要租線費用, 呢點覺得好煩同埋實際可有可無, 而WIFI我不太喜歡.
但使咪要租線費用

唔明??
依家新既 NAS 係可以裝私人版dropbox.. 理論上係可以比你隨時download / upload data. 不這正如egg_studio 所講, 樽頸係街到上網速度, 就算用 4G,  一過 5GB data 就變龜速。有 NAS 都未必用得著.